Druhou posilou je Jelena Škerovič

10.5.2012
Z klíčové rozehrávačské pozice povede náš tým v příští sezoně Jelena Škerovič. Ústřední postava národního týmu Černé Hory, která naposledy působila ve Sparta&K Moskevská oblast Vidnoje, nahradí na pozici dirigentky Lindsay Whalen.

Informaci o druhé nové posile (tou první je americká podkošová hráčka Kia Vaughn) potvrdil dnes odpoledne Marek Kučera. „S Jelenou jsme podepsali smlouvu na jeden rok,“ uvedl manažer ZVVZ USK Praha.

Škerovič přichází na místo americké hvězdy Lindsay Whalen. „Je jasné, že obě dvě jsou odlišné typy rozehrávaček,“ předesílá asistent trenéra Ivan Beneš. Zatímco Lin na sebe často brala odpovědnost za skórování a patřila mezi top-střelce našeho týmu, Jelena více vyniká v jiných činnostech.

„Co se týče útoku, Linka byla velice agresivní a dominantní rozehrávač. Jelena až tak dominantně nepůsobí, nicméně o to více je její rozehrávačská práce přínosná pro družstvo – skutečně totiž vyhledává pozice pro své spoluhráčky. Jak se lidově říká, je schopná hráčky kolem sebe „udělat“. To je její ohromná přednost,“ chválí trenér novou tvář ZVVZ USK.

Rejstřík pozitiv 177 cm vysoké dirigentky je však mnohem pestřejší. „Vyzvedl bych i její vynikající obrannou činnost. Myslím, že je to komplexní hráčka,“ říká dále Ivan Beneš. „Když už nám odešla Lin, která byla 5 let naším lídrem, jsem přesvědčen o tom, že jsme přivedli velice kvalitní nástupkyni.“

Jistě je na místě zmínit, že Jelena Škerovič má bohaté zkušenosti i z české nejvyšší soutěže, neboť dvě sezony oblékala dres rivalského Frisca Brno. V prvním ročníku 2009/10 střádala průměrně 6,5 bodu + 5,2 doskoku + 4,1 asistence (koeficient užitečnosti 11,6), v tom následujícím je povýšila na výtečných 8,4 bodu + 7,4 doskoku + 5,2 asistence (koeficient užitečnosti 15,6!!!).

„Známe ji opravdu dobře. V Brně předváděla skvělé výkony, to samé lze říci o jejím přínosu pro reprezentaci na mistrovství Evropy, kde táhla družstvo Černé Hory. Ve všech angažmá podávala vynikající výkony a my doufáme, že klíčovou roli střední rozehrávačky bude stejně dobře plnit i u nás,“ doplnil Ivan Beneš.

Jelena Škerovič…

Narozena: 23. 12. 1980 v Podgorici
Národnost: Černá Hora
Výška: 177 cm
Pozice: rozehrávačka (1)

Jelena a její statistiky v Eurolize (ročník 2011/12)

Počet odehraných zápasů: 20
Průměr odehraných minut: 22,5
Průměr nastřílených bodů: 3,8
Průměr doskočených míčů: 3,2
Průměr asistencí: 2,7
Úspěšnost střelby za 2 body: 38,5% (15/39)
Úspěšnost střelby za 3 body: 34,4% (11/32)
Úspěšnost střelby trestných hodů: 100% (12/12)

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK:

První nové jméno: Kia Vaughn

FOTO - ZDROJ: fibaeurope.com