Mládež USK Praha na MČR

13.5.2024
Uplynulým víkendem skončil poslední víkend mládežnických mistrovství České republiky. Z klubu USK Praha se na závěrečný turnaj probojovalo rovnou pět týmů. Jak se jednotlivým mládežnickým kategoriím dařilo si můžete přečíst níže.

JUNIORKY U19

Semifinále:         USK Praha – Žabiny Brno 63:60

Finále:                 USK Praha – Sokol Hradec Králové 53:69

Tým, jehož součástí jsou i dvě hráčky A-týmu - Mariana Přibylová a Karolína Petlanová, měl velmi vydařenou sezónu. Svěřenkyně Jany Klečkové našly v základní části pouze dva přemožitele a po kvalitních výkonech obsadily první příčku. V play-off tak narazily na osmé Tygry, které porazily 2:0 na zápasy. To znamenalo jediné, postup na MČR a zároveň jeho pořadatelství. V hale Královka se tak od 27. do 28. dubna odehrálo Mistrovství České republiky juniorek. K vidění byl vidět velmi vyrovnaná utkání. Důkazem toho jsou semifinálová klání, kde v závěru rozhodovala každá chyba či neproměněný koš. Juniorky USK nastoupily v semifinále proti brněnským Žabinám, s kterými měli v sezóně bilanci 1:1. V zápase o všechno využilo USK domácího prostředí a zvítězilo….Druhé semifinálové utkání jim přiřklo za soupeře juniorky ze Sokola Hradce Králové, s kterými mělo USK opět bilanci 1:1. V tomto zápase však naše dorostenky nestačily na Hradec a prohrály…Na mistrovství České republiky tak získaly dorostenky USK Praha stříbrné medaile.

 

KADETKY U17

Čtvrtfinále:         Tygři Praha – USK Praha 64:53

o 5.-8. místo:     BSK TJ Jičín – USK Praha 45:82

o 5.-6. místo:     USK Praha – BA Sparta 82:37

Na rozdíl od kategorie U19 byl postupový klíč na MČR U17 odlišný, a to díky jinému hracímu systému. Nejdříve základní skupina, poté nadstavba, play-off s Prostějovem a postup na mistroství České republiky kadetek v Hradci Králové. Taková byla cesta týmu trenéra Lubora Blažka. USK jakožto pátý tým základní části vyzval ve čtvrtfinálovém duelu čtvrté Tygřice. V hale na Eliščině nábřeží se tedy očekávala napínavá bitva s vyrovnaným průběhem, čemuž tak opravdu bylo. Zlom však přišel ve třetí čtvrtině, tým Tygrů šel do vedení a utkání následně dovedl do vítězného konce. Na hráčky USK tak čekal boj o 5. místo, kde předvedly skvělé výkony a nejdříve v sobotu vyřadily Jičín a v neděli Spartu. V obou případech měly výrazně navrh a jasně udávaly tempo zápasu. Na mistrovství české republiky U17 tak USK Praha obsadilo 5. místo.

 

STARŠÍ ŽÁKYNĚ U15

Čtvrtfinále:         USK Praha – SBŠ Ostrava 86:46

Semifinále:        USK Praha – Sokol Hradec Králové 63:50

Finále:                 USK Praha – ŠBK Parker-Hannifin Sadská 79:53

Také kategorii U15 čekalo třídenní mistrovství České republiky, které se odehrálo v Brandýse nad Labem. Svěřenkyně Lucie Zeithammerové šly do závěrečného turnaje jako velké favoritky, když v sezóně nepoznaly chuť porážky. V pátek si po pomalejším rozjezdu poradily s hráčkami Ostravy. V sobotu je pak čekal v repríze loňského finále v kategorii U14 Hradec Králové. I přes oslabení týmu z důvodu zranění, hráčky USK ukázaly sílu týmu a zvítězily rozdílem třinácti bodů. V neděli je tak čekalo finále proti Sadské, kde předvedly skvělý výkon a zaslouženě se staly mistryněmi republiky. Tato kategorie to dokonce dokázala potřetí za sebou.

 

STARŠÍ MINIŽÁKYNĚ U13

Skupina:             USK Praha – Válečnice Děčín 68:43

Skupina:             SBŠ Ostrava – USK Praha 42:40

Čtvrtfinále:         BK Studánka Pardubice – USK Praha 54:57

Semifinále:         USK Praha – Sokol Hradec Králové 29:69

O 3. místo:         SBŠ Ostrava – USK Praha 30:31

Z druhého místa v pražském přeboru postoupil tým U13 na Mistrovství České republiky, které se letos konalo v Benešově. Vstup do turnaje se hráčkám USK vydařil, když si poradily s Válečnicemi z Děčína. Druhé utkání ve skupině už tolik povedené nebylo, jelikož si tým Venduly Pouchové neporadil s SBŠ Ostrava a šel do čtvrtfinále z druhého místa. Podle slov trenérky jim však nakonec toto umístění možná i pomohlo. V rozhodujícím zápase je čekaly Pardubice, s kterými se v této sezóně utkaly již pětkrát a ani jednou nevyhrály. USK však nechtělo připustit další prohru s tímto týmem a hráčky vybojovaly v napínavém utkání výhru o tři body. Po těsné výhře je ještě ten den čekalo semifinále proti Hradci, který od začátku utkání diktoval tempo a bylo tak jasné, že si hráčky zahrají o 3. místo. Celý zápas byl vyrovnaný, ani jednomu týmu se nepovedlo vybudovat větší náskok. Hráčky USK však ukázaly, jak moc tu medaili chtěly vyhrát a porazily Ostravu tím nejtěsnějším možným způsobem. Na mistrovství tak obsadily 3. místo a získaly bronzové medaile.

 

MLADŠÍ MINIŽÁKYNĚ U12

Skupina C:          USK Praha – BK Blansko 57:32

                              BK Strakonice – USK Praha 39:76

Čtvrtfinále:         USK Praha – Sokol Hradec Králové 61:38

Semifinále:         USK Praha – HB Basket 37:52

o 3. místo:          BC Benešov – USK Praha 28:32

Až do posledního hracího víkendu musely bojovat hráčky Lucie Luxové o postup na mistrovství České republiky.  Po povedeném víkendu s bilancí 3 výhry a 1 prohra se tak mohly radovat z postupu na MČR U12 v Plzni. Mladší minižákyně nejdřív čekalo odehrát základní skupinu, kde se střetly s Blanskem a Strakonicemi. V obou případech byly hráčky USK úspěšné a do čtvrtfinále tak šly z prvního místa. Ve čtvrtfinále je čekal Hradec Králové, který se v další skupině umístil na druhém místě. USK vědělo, o co v tomto utkání jde, a tak do toho vlítlo a od prvních minut byl zápas pod jejich taktovkou. Vítězstvím nad Hradcem se tak hráčky USK dostaly do bojů o medaile. V semifinále se utkaly se svým tradičním soupeřem HB Basket, kterého zatím v této sezóně ještě neporazily. Nestalo se tak bohužel ani v tomto zápase, a tak se minižákyně utkaly s Benešovem o bronzové medaile. Zápas to byl velmi vyrovnaný, hráčky USK však svou bojovností dostaly vedení na svou stranu a vítěstvím o čtyři body si zajistily bronzové medaile.

 

Všem našim mládežnickým týmům gratulujeme a věříme, že si hráčky i trenéři odnesli z těchto turnajů cenné zkušenosti a spoustu zážitků!