Zaostřeno na statistiky

6.5.2024
V dnešní době jsou týmové i individuální statistiky důležitou pomůckou v basketbalovém tréninku. Trenérský tým může díky těmto informacím vyhodnotit, na co je potřeba se v tréninku zaměřit a také mu můžou statistiky posloužit ke skautingu soupeřova týmu. Pojďme se podívat jaké statistiky zapsal tým i jednotlivé hráčky v rámci sezóny 2023/2024, jak v Eurolize, tak i Chance ŽBL.

Čtrnáct titulů v řadě. Takový je zápis ZVVZ USK Praha v ženské basketbalové lize. I letos svěřenkyně Natálie Hejkové potvrdily svou dlouholetou nadvládu a získaly osmnáctý titul v novodobé historii. Na mezinárodním poli ukončily hráčky pětileté čekání na medaili a na Final Four v Mersinu získaly bronzovou medaili. A jaké statistiky je k těmto úspěchům dovedly?

V letošní sezóně střílely hráčky v tuzemské soutěži přes 97 bodů na zápas a nejlepší střelkyní týmu byla Ezi Magbegor (16 b.). Přes 15 bodů na zápas pak zapisovala Emese Hof. Největší úspěšnost střelby za dva body měla trojice Ezi Magbegor (72,7 %), Teja Oblak (71,4 %) a Nyara Sabally (67.7 %). Zpoza tříbodového oblouku byla nejpřesnější Maite Cazorla (43,1 %). V euroligových utkáních dával tým za zápas přes 75 bodů a byl po Fenerbahce Alagoz druhým nejvíce skórujícím týmem soutěže. Nejlepší střelkyní byla Ezi Magbegor, která nastoupila do všech 19 utkání a zapisovala průměrně 13,2 bodů na zápas. V tomto směru jí sekundovala Valériane Ayayi s 13,1 body na zápas. Valériane však odehrála z důvodu zranění v evropské soutěži pouze 15 zápasů.

Podkošová síla USK byla vidět, jak na české, tak i mezinárodní scéně. Pražský celek se stal v Eurolize i v Chance ŽBL nejlépe doskakujícím týmem. Na obrané polovině se USK dařilo pak i v blocích, kde zářila především Ezi Magbegor. Ta si v Eurolize připsala 46 bloků, a i tato schopnost jí dostala do užší nominace na ocenění nejlepší obránkyně roku. Blokařskou soutěž opanovala i v Chance ŽBL, kde si v zápase proti Ostravě připsala bloků dokonce šest. Důkazem toho, že si USK zakládá hlavně na dobré obraně je i nejmenší počet obdržených bodů na zápas ze všech týmů v tuzemské soutěži (48,4 b.).

Dalším důležitým aspektem hry USK jsou asistence. Jak v české, tak i evropské lize si hráčky dokázaly připsat přes 20 asistencí na zápas. Na evropské scéně kralovala v dresu ZVVZ USK Praha především Maite Cazorla, která se dostala do TOP 3 za 5,4 asistencí na zápas. V české lize to byla hlavně María Conde a jejích 4,8 asistencí. V Chance ŽBL se do TOP 5 dokázalo probojovat hned trio USK. Kromě Maríi Conde to byla také Teja Oblak (4,2 a.) a Tereza Vyoralová (3,9 a.).