U14 NA TURNAJI V BRNĚ

2.4.2024

Ve čtvrtek 28.3. jsme s holkami vyrazili na Future Star Easter Cup do Brna. Abychom si to co nejvíc užili, jeli jsme společně s hráčkami kat. U12 a jejich trenérkami Luckou Luxovou a Alenou Petlanovou. Slavnostní zahájení turnaje jsme bohužel nestihli, protože provoz na dálnic D1 byl proti nám a díky 90 minutovému zpoždění jsme se z nádraží jeli rovnou ubytovat. Celý turnaj jsme bydleli na DDM Jílová, kde jsme také odehráli nejvíce zápasů.
Rozlosování k nám nebylo příliš laskavé a tak jsme měli neskutečně náročný program. Během 3 dnů jsme odehráli 7 zápasů!! V pátek nám los přisoudil zahájit celý turnaj hned v 8h ráno se soupeřkami z Bertanu Valmiera BS. Ač běžně patří ranní zápasy mezi naše nejmíň oblíbené a většinou ne příliš úspěšné, tentokrát jsme do turnaje vstoupili vítězně a soupeřky porazili naší velmi aktivní obranou (53:30).
Páteční druhý zápas jsme měli naplánovaný až na 20h, tentokrát na Univerzitním Campusu, a tak jsme po obědě vyrazili podpořit náš mladší tým do haly v Tuřanech. Zápas to byl velmi napínavý a věřím, že jsme holky podpořili, protože se k našemu fandění nakonec přidala téměř celá hala a tak si holky poprvé vyzkoušely, jak úžasné je hrát ve velké hale za silné podpory hráček nejen z Prahy, ale i ostatních týmů.
Ve večerním zápase jsme se poprvé potkali s hráčkami z Blanska. Podle jejich předchozích výsledků jsme očekávali těžký zápas a tak už při rozcvičení byla na hráčkách vidět lehká nervozita. Bohužel trenér i soupeřky toto utkání vzdali vlastně ještě dřív než začalo a tak místo velké bitvy jsme měli prostor vyzkoušet si, jak nám při zápase půjde vše, na čem jsme před odjezdem na turnaj pracovali. Precizní a nátlaková obrana, řešení přesilových situací a hra 1:1. Do zápasu nastoupily všechny hráčky a každá se zapojila i bodově. (42:19)
Sobotní maraton utkání jsme zahájili s KP BRNO. Opět jsme věděli, že to nebude vůbec jednoduché. Hráčky Brna jsou velmi dobře atleticky i fyzicky připravené a mají stejnou chuť po vítězství jako my. Od prvních vteřin šlo o rychlý a tvrdý basketbal. Oba týmy hrály celý zápas obranu po celém hřišti, bojovaly o každý míč a žádný útok nebyl vůbec jednoduchý. Nás opět trápilo velké množství nedaných „snadných“ košů z bezprostřední blízkosti a nedůslednost v obranném doskakování, která soupeřkám umožnila i třetí pokus o zakončení. Naštěstí jsme v závěru zápasu měli více sil a dokázali udržet drobný bodový náskok až do konce utkání. Holky prokázaly velkou fyzickou sílu a chuť dotáhnout zápas do vítězného konce. Součástí naší výhry byly též naše kamarádky z týmu U12, které nás přišly podpořit a v těžkých chvílích nás svým fanděním hnaly dopředu (54:38)
Druhé sobotní utkání nás opět zavedlo na halu Campusu, kam jsme jeli pro povinné vítězství proti týmu z Mariboru - ŽKD MARIBOR. Tento tým byl velmi slabý a podle toho vypadal i konečný výsledek (88:9). V poslední čtvrtině jsme hru holkám ztížili tím, že jsme jim zakázali driblovat. :-)
Večerní zápas už byl z úplně jiného soudku. Tým Basketbal Young Angels Košice je velmi ambiciózní, fyzicky i technicky velmi silný s velkým množstvím herních zkušeností. Bohužel na tento zápas byl nominován pouze jeden rozhodčí a i tato skutečnost se stala velmi důležitou součástí samotného utkání. Od prvních vteřin provázelo toto utkání množství silných emocí jak na straně trenérů, hráček tak i rozhodčího. Holky zahrály snad nejlepší utkání za poslední dobu. V obraně ze sebe vydaly vše, tlačily na míč, nenechaly hráčky Košic jedinkrát snadno vyhodit z autu a i v útoku plnily veškeré pokyny. Opět nás trápilo obranné doskakování, ovšem v útoku jsme naopak dokázaly sehrát perfektně situaci „hoď a běž“, tvoření silné a slabé strany a přenos míče po zdvojení či výpomoci a zakončit útok volnou střelou nebo nájezdem na koš. „Šestým hráčem na hřišti“ byly opět naše parťačky z týmu U12, které nás podržely a i díky nim jsme vybojovali poslední vítězství daného dne (47:37)
Utkání takového charakteru nemáme možnost hrát příliš často a tak jsme za něj velmi rádi. Věřím, že jsme z něj načerpali velké množství zkušenosti pro další zápasy a že na něj budeme ještě dlouho vzpomínat. I pro nás trenéry to bylo poučné utkání, ze kterého si odnášíme cenné zkušenosti.
Díky nelaskavému losu jsme opět odehráli poslední utkání daného dne a hned ráno na nás čekalo další. V 8h poslední zápas skupiny s BKM JUNIOR UKF NITRA a hned na toto utkání navazující finálový zápas - odveta s Košicemi. I když šlo o velmi snadný zápas (57:14), v kombinaci s posunem času byl jedním z rozhodujících faktorů, který nakonec ovlivnil finálové utkání. Holky měly pouhých 15 minut na odpočinek před posledním zápasem - před bojem o zlatou medaily. Stejně jako večerní utkání i toto bylo velmi tvrdé, rychlé a plné soubojů o míč. Bohužel i na toto utkání měly zásadní vliv rozhodčí. Mladí sympatičtí kluci, kteří mají licenci pouze půl roku a tak to bylo na jejich výkonu znát. Nezkušenost v kombinaci s tlakem rodičů, trenérů, ale i chování některých hráček toto utkání velmi ovlivnilo. Dalším nepříjemným faktorem bylo zranění naší klíčové hráčky - Julie Táborské, kterou odvezla sanitka do nemocnice s podezřením na poranění kyčle. Naštěstí je Julča v pořádku a věřím, že se k nám brzy zase přidá do tréninku.
I přes obrovskou únavu a nervozitu z odvety, holky neskutečně bojovaly. Soupeřky po včerejší zkušenosti nastoupily do zónové obrany a tak nám velmi ztížily naši hru. V Čechách je v mladších kategoriích tato obrana zakázána a tak s ní holky neměly žádnou zkušenost a to pro ně bylo opravdu složité. Chuť vyhrát byla neskutečná, ale současně nás touha po vítězství tolik svazovala, že jsme tvořili spoustu zbytečných chyb a v poslední čtvrtině nám i došly síly. I přes to, že jsme opět zažili tu nejhorší možnou porážku (30:46), si z Brna odvážíme spoustu zážitků a zkušeností. Zažili hodně legrace, pochutnali si na výborné kuchyni a svezli se šalinou :-)
Děkujeme všem rodičům, kteří nás přijeli podpořit do Brna i všem, kteří nás celou dobu podporovali a sledovali jak hrajeme.