Představení soupeře: Beretta Famila Schio

19.2.2024
Ve středu 21. února vstoupí tým ZVVZ USK Praha na domácí palubovce do čtvrtfinálové série ženské Euroligy. V cestě na vysněné Final Four jim bude stát italský celek Beretta Famila Schio. Začátek zápasu je naplánován na 19:00 a je možné ho sledovat v přímém přenosu na ČT sport.

Italský klub byl založen v roce 1973 a od roku 1987 je jeho prezidentem Marcello Cestaro, majitel obchodního řetězce Famila. Prvního úspěchu se klub dočkal až 20 let po jeho založení, když vyhrál v roce 1996 Coppa Italia – národní pohár. Od té chvíle začalo Schio sbírat jeden úspěch za druhým. Ronchettiho pohár, italský pohár, italský superpohár, Serie A či EuroCup. To vše dokázalo Schio vyhrát, a ne pouze jednou. V Eurolize se mu pak například povedlo v loňské sezóně získat bronzovou medaili, když v pražském Final 4 porazily domácí ZVVZ USK Praha. To byl také poslední vzájemný souboj těchto týmů. Historie vzájemných utkání sahá však až do roku 2016, kdy se tyto dva celky utkaly poprvé. Od tohoto utkání se týmy střetly pak ještě 9x. Vzájemná bilance mluví lépe pro USK, které dokázalo zvítězit 6x.

A jak si vede Schio v letošní sezóně? Tým vedený zkušeným trenérem Dikaioulakosem to měl v základní části s výkony jak na houpačce. Sezónu začal velmi dobře, když si připsal první vítězství nad Lublinem a následně i rumunským Sepsi. První porážka přišla ve vyrovnaném utkání proti DVTK Hun-Therm, který obsadil ve skupině druhou příčku. Následovalo utkání s Fenerbahce, kde turecký celek potvrdil svou roli favorita a Schio si připsalo druhou porážku v řadě. Chuť si italský tým spravil až v zápase proti francouzskému Lyonu, kde se především dařilo dvojici Guirantes – Parks. Následná reprezentační pauza však týmu neprospěla, jelikož si připsal porážku na půdě nováčka ze Zaragozy. O týden později se však do tempa již dostal a proti dalšímu španělskému soupeři Valencii mu to už vyšlo. Připsal si tak svou čtvrtou výhru v sezóně a první část základní části tak zakončil s bilancí 4-3. V odvetných utkáních se mu dařilo mnohem lépe. Proti Lublinu a Sepsi totiž potvrdil své kvality a zapsal do tabulky +4 body. Vítězná šňůra mu však nevydržela moc dlouho, jelikož hned za týden si opět nedokázal poradit s týmem z maďarského Miskolcu, i když utkání bylo opět vyrovnané. Proti Fenerbahce však zabojoval a na domácí palubovce přehrál loňského vítěze Euroligy 75:67. Vítězná fazóna vydržela týmu i nadále. Nejdříve si hráčky Schia poradily s Lyonem a následně i se Zaragozou, Prohra přišla až v zápase s Valencií, která se do posledních zápasů skupiny posílila o Alinu Iagupovou. Skupinu A tak Schio zakončilo na 4. místě s bilancí 9-5.

Nejužitečnější hráčkou Schia byla v základní fázi soutěže Arella Guirantes. Tato Portoričanka v zápasech průměrně zapisovala 15.7 bodů, 5.7 doskoků a 2.5 asistence. Je také suverénně nejlepší střelkyní týmu. Tým se také mohl spolehnout na zkušenou Robyn Parks, která je nejvytěžovanější hráčkou výběru trenéra Dikaioulakose. Průměrně v zápase zaznamenávala 11.2 bodů, 4.6 doskoků, 1.7 asistencí a 1.4 zisků.

Přijďte podpořit ve středu 21.1. hráčky ZVVZ USK Praha v 1. kole vyřazovací části Euroligy! Vstupenky je možné stále zakoupit v síti Ticketportal.