Vítej, Ezi!

22.5.2023
Eziyoda Magbegor neboli Ezi Magbegor je novou basketbalistkou ZVVZ USK Praha. 193 centimetrů vysoká Australanka, která se narodila na Novém Zélandu, bude od nové sezóny oblékat dres mistryň.

Její basketbalová pouť začala v Melbourne, kam se s rodinou přestěhovala právě z Nového Zélandu. To byl z pohledu její kariéry zásadní krok, díky kterému se rychle vypracovala na jednu z nejlepších australských hráček a tím si otevřela cestu k Opals (australský národní tým).

Poprvé oblékla dres národního týmu v roce 2015 na Mistrovství světa U19 jako šestnáctiletá basketbalistka, na kterém Austrálie skončila třetí. O rok později také na světovém šampionátu v kategorii do 17 let, slavila titul. Byla také jmenována MVP celého turnaje a také se dostala do All-Star týmu. Po skvělých výkonech v mládežnických reprezentacích tak přišla v roce 2017 pozvánka do té seniorské. S tou byla v roce 2020 účastnice letních olympijských her. V roce 2022 na domácím světovém šampionátu skončila s Opals třetí.

Mezitím podepsala první profesionální kontrakt za Canberra Capitals v roce 2017. O rok později podepsala tříletou smlouvu s Melbourne Boomers, se kterými vyhrála titul. V roce 2019 byla také draftována do WNBA. V prvním kole si jí jako 12. hráčku vybral Seattle Storm, se kterým hned v prvním roce vyhrála titul WNBA. Do ZVVZ USK Praha přichází ze Šoproně, ve které hrála v sezóně 2022/2023.