Finálová série začala!

10.4.2021
V hale Královka odstartoval vrchol Renomia ženské basketbalové ligy, boj o zlato. Do finále se probojoval neporažený ZVVZ USK Praha a Hradec Králové. Vzájemná bilance je jednoznačně na straně domácích. O tom, že Lvice měly chuť změnit tuto nelichotivou statistiku, dokazuje i dlouhou dobu vyrovnané první utkání o titul mistryň republiky.

První úspěšný koš utkání vstřelila hradecká hráčka Čuperková a odstartovala tak finálovou sérii, ve které proti sobě nastoupily dva nejlepší týmy dlouhodobé části Renomia ženské basketbalové ligy. I když ZVVZ USK Praha vzápětí otočilo vedení týmovou hrou na svou stranu, bodový rozdíl se rapidně nezvětšoval. Proto k jednomu z mála time-outů v této sezoně sáhla Natália Hejková, která své svěřenkyně vyburcovala k větší soustředěnosti pod oběma koši. Ani to však Lvice nezastavilo v jejich náporu, vždyť po téměř osmi odehraných minutách prohrávaly jen o 2 body. Hosté sice od úvodní trojky nevedli, ale pětibodový rozdíl jim dával dobrou šanci do zbytku zápasu. V další části se oba týmy prosazovaly shodně a tak bylo stále o co hrát. Na to reagovala paní trenérka Ptáčková oddechovým časem. Tento tah však nebyl dobrý. Hráčky ZVVZ USK Praha využily této kratičké pauzy ke krasojízdě. Do konce čtvrtiny rozdrtily soupeřky 25:4 a nasměrovaly zápas do vítězného konce. Velkou zásluhu na tom měla dvojice Kateřina Elhotová a Veronika Voráčková. Obě za úvodních dvacet minut nastřílely dvouciferný počet bodů.

 

Třetí desetiminutovka kopírovala úvod zápasu. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a ZVVZ USK Praha se dlouho nedařilo navýšit bodový rozdíl. To se změnilo ke konci čtvrtiny, kdy se přeci jen více prosazovali domácí. V každém případě je potřeba zmínit, že Hradec Králové ani za tohoto stavu nerezignoval a snažil se zápas zvrátit. V poslední části paní trenérka Natália Hejková dala prostor všem svým hráčkám a i ty pomalu odskakovaly ve vedení, až nakonec překonaly i stovkovou hranici. Na obou stranách bylo po pěti dvouciferných střelkyních. Na straně domácích to byly s osmnácti body Brionna Jones a Ivana Dojkić. Chorvatská rozehrávačka proměnila 4 z 5 trojkových pokusů. O dva body méně stihla Veronika Voráčková. ZVVZ USK Praha vykročilo do finálové série vítězně. Druhé utkání je naplánováno na úterý 13. března v Hradci Králové. Živě ho můžete sledovat na TVCom.

ZVVZ USK Praha – Sokol Hradec Králové 101:68 (30:25, 32:11, 21:15, 18:17)

Jones 18 (7 dosk.), Dojkić 18, Voráčková 16, Elhotová 13 (7 dosk.), Režan 10 (8 dosk.), Šípová 9, Vyoralová 6, Oblak 5, Halátková 4, Zeithammerová 2, Kovtun 0