Z Brna vezeme vítězství o 44 bodů

1.3.2017
Ve dnech 26. – 27. 2. 2017, se v Brně ve SH Rosnička, odehrálo Final Four Nilfisk Českého poháru. Titul získal pořádající tým BK Handicap Brno, který ve finále nečekaně porazil KP Brno 81:88. Dnes tak hráčky ZVVZ USK Praha odcestovaly do Brna, kde je čekalo utkání proti letošnímu stříbrnému medailistovi ČP.

KP Brno – ZVVZ USK Praha – 60:104 (15:24, 22:26, 4:28, 19:26)

Základní sestavu tvořila pětice Palau, Vaughn, Hanušová, Petrović a Vyoralová. První dva body proměnila z pod koše Hanušová. Hráčkám ZVVZ USK Praha se ze začátku utkání nedařila příliš střelba ze střední vzdálenosti. Brněnské hráčky dokonce v 7. minutě vedly 13:12, a to hlavně díky dobré obraně podkošových hráček. V první čtvrtině tak hráčky KP Brno držely tempo zápasu s favoritkami z Prahy, ale v posledních minutách hráčky ZVVZ USK Praha odskočily dvěma rychlými koši a na devíti bodový rozdíl 15:24. Ve druhé desetiminutovce předváděly opět brněnské hráčky velmi kvalitní obranu a na druhé polovině pohledné útočné akce, které ve většině případů končily košem nebo faulem. Proto také ve 4. minutě druhé čtvrtiny ještě stáhly bodový rozdíl na 5 bodů. Ke konci prvního poločasu Pražanky zlepšily obranu, kdy se po doskocích a zisku míčů odměňovaly na útočné polovině a postupně tak získaly dvouciferný bodový náskok. V poločase tak na tabuli svítilo skóre 37:50. Do druhé poloviny utkání nastoupila sestava Dupree, Vaughn, Palau, Xargay a Petrović. Brněnské hráčky bránily od začátku druhé poloviny zónu. Pražanky v prvních dvou postupných útocích ztratily hned dva míče, a tak se snažily překonávat tuto obranu rychlými protiútoky. Třetí čtvrtina byla pro Pražanky velmi úspěšná na obranné polovině, kdy dovolili soupeřům trefit pouhé dva koše (4:28). Do poslední desetiminutovky se tak šlo za stavu 41:78. 8 minut do konce utkání už Pražanky vedly o 40 bodů. V posledních minutách utkání si hráčky KP Brno vytvářely hůře střelecké pozice než v prvním poločase. Minutu a půl do konce zápasu překročily hráčky ZVVZ USK Praha stobodovou hranici, kterou ještě do konce utkání navýšily o 4 body. Utkání skončilo 60:104 a Pražanky tak opět přivážejí další vítězství.

Body ZVVZ USK Praha: Hanušová, Petrović 19, Steinberga 14, Dupree 12, Xargay 8, Vyoralová 7, Vaughn, Elhotová Kar. 6, Voráčková 5, Burgrová, Palau 4

V pátek ještě čeká hráčky ZVVZ USK Praha poslední utkání před play off v ŽBL, které se odehraje ve SH Královka od 18 hodin proti BLK Slavii Praha.

Natalia Hejková

"V dnešním utkání nám chvíli trvalo než jsme se rozpohybovaly, ale v druhém poločase už to mělo trošku tvar, obzvláště když jsem nechala hrát základní pětku, se kterou počítáme na euroligové play off."

Alena Hanušová

"Delší dobu jsme nehrály zápas, takže nám chvilku trvalo, než jsme se rozehrály, ale dobře jsme vstoupily do druhého poločasu. I jsme se rozstřílely a začaly nám padat střely z delší vzdálenosti. Zlepšily jsme se v obraně a tím jsme si vytvořily náskok a pak už jsme hrály v pohodě a mohly si zahrát všechny hráčky."