ZVVZ USK PRAHA ZÍSKÁVÁ BRONZOVÉ MEDAILE

14.4.2024
Hráčky ZVVZ USK Praha zvítězily v dnešním medailovém utkání proti CBK Mersin a po pěti letech berou v Eurolize bronzové medaile. Od úvodu si šly svěřenkyně Natálie Hejkové za jediným cílem a po skvělém výkonu odcestují do Prahy s cenným kovem na krku.

USK vstoupilo do utkání o bronz s velkou energií a od úvodních minut si šlo za svým cílem. Hlavně díky týmovému pojetí hry si hráčky ZVVZ USK Praha hned ze začátku vytvořily osmibodový náskok. Za to Mersin se v úvodu střelecky trápil, čehož právě USK využilo a drželo si po celou dobu první čtvrtiny dvouciferný náskok. Pražanky využívaly hlavně výškové převahy, kterou v určitých úsecích hry měly. Trenér Mersinu se snažil na vývoj utkání zareagovat změnou obranného systému a Turkyně následně snížily bodové manko. Na to reagovala trenérka Natália Hejková oddechovým časem. Pražanky se snažily hledat v zónově obraně soupeře slabá místa a dobrým spacingem si znovu vytvořily dvouciferný náskok. V obraně si USK pohlídalo obranný doskok a nedávalo tak Mersinu možnost druhých pokusů. První poločas tak skončil 52:36 pro hráčky z Královky.

Do druhého poločasu pak USK vstoupilo se stejnou aktivitou na obou stranách hřiště. Byly to však i hráčky Mersinu, které přidaly na obrátkách a nedovolovaly USK více bodově odskočit. Mersin se vrátil k aktivní osobní obraně a Pražanky se následně dopustily několika chyb na útočné polovině. Dovolily tak soupeři snížit na rozdíl devíti bodů. Mersin cítil šanci, a ještě více přitlačil. Pod košem začala USK dělat problém Virag Kiss, která si za tři čtvrtiny připsala 17 bodů. Pražanky nedokázaly navázat na výkon z prvního poločasu a prohrály třetí čtvrtinu o šest bodů. Hráčky z Králvoky se však nevzdávaly a byla to Maite Cazorla, která v důležitou chvíli zaznamenala osm bodů v řadě a vedla svůj tým k vítězství. Mersin na tento zlomový okamžík nedokázal reagovat. Za to USK hrálo poslední minuty v úplné pohodě. Bodový náskok se ke konci blížil ke třiceti bodům a do hry se v posledních minutách dostaly všechny hráčky na lavičce. USK zvítězilo v utkání o třetí místo 95:67.

Nejužitečnější hráčkou utkání byla Ezi Magbegor, která zaznamenala double-double za 13 bodů a 10 doskoků. K tomu přidala 4 asistence, 3 bloky a 1 zisk. Nejlepší střelkyní pak byla Valériane Ayayi, která si připsala 21 bodů, 8 doskoků, 1 zisk, 1 asistenci a 1 blok.

CBK Mersin – ZVVZ USK Praha 67:95 (18:27, 15:25, 20:14, 11:29)

Ayayi 21, Cazorla 19, Magbegor a Vyoralová 13, Conde 10, Sabally 6, Hof 5, Voráčková a Andělová 3, Šípová 2