Finále bez ZVVZ USK Praha

12.4.2024
Hráčky ZVVZ USK Praha nastoupily dnes k semifinálovému utkání Final Four Euroligy proti Villeneuve d’Ascq LM. V Mersinu to bylo od začátku velmi vyrovnané utkání. Ve druhém poločase však svěřenkyně Natálie Hejkové tahaly za kratší konec a podlehly v závěru silnějším Francouzkám. V neděli tak čeká USK boj o 3. místo. Soupeřem jim v tomto utkání bude poražený z dvojice Fenerbahce Alagoz a CBK Mersin.

Od úvodních minut bylo zřejmé, že se bude jednat o velmi vyrovnané utkání. Týmy se přetahovaly o každý bod a již v úvodu se několikrát vystřídaly ve vedení. V 5. minutě utkání však Villeneuve odskočilo výrazněji, na což reagovala trenérka Natália Hejková oddechovým časem.  Hráčky ZVVZ USK Praha se nedokázaly střelecky prosadit a bodová ztráta narostla až na osm bodů. V tu chvíli si však vzala slovo Valériane Ayayi, která svými sedmi body v řadě dokázala snížit na 21:20 z pohledu Francouzek. Pražanky se tak v poslední minutě 1. čtvrtiny dostaly opět do kontaktu se soupeřem a v poslední vteřině dokonce převzaly po trojce Terezy Vyoralové vedení. Oba týmy si v obraně nedarovaly ani centimetr na víc a a na obou stranách hřiště bylo vidět, o co v tomto utkání jde. S ubíhajícími minutami se však USK dokázalo lépe vypořádat s aktivitou Villeneuve na útočném doskoku. I to vedlo k získání šestibodového náskoku, který si USK dokázalo udržet až do konce prvního poločasu.

Vstup USK do druhého poločasu však nebyl ideální. Villeneuve hned zkraje třetí desetiminutovky dokázal snížit na rozdíl jednoho bodu. Hráčky ZVVZ USK Praha se střelecky trápily a na obranné polovině se dopouštěly chyb. Francouzky tohoto výpadku využily a šly do vedení 46:45. Pražanky se však nevzdávaly, bojovaly o každý míč a bodově se stále držely v kontaktu. Francouzky byly však vždy připravené a na každé bodové snížení či převzetí vedení dokázaly reagovat. Ve správnou chvíli se ozvala na straně USK Ezi Magbegor, která snížila svým košem na 72:67 z pohledu Francouzek. Do konce utkání zbývalo necelých pět minut a USK potřebovalo stáhnout sedmibodové manko. Byla to Emese Hof, která využila svých pivotmanských schopností a dokázala snížit na 76:74 pro Villeneuve. USK se tak opět vrátilo do hry o postup do finále Final Four Euroligy. V důležitou chvíli však USK neproměnilo své šance, čehož Francouzky využily a do konce utkání si již vítězství pohlídaly. ZVVZ USK Praha podlehlo Villeneuve v semifinále Final Four 84:78.

Bodově držela USK především Valériane Ayayi, která dala 24 bodů. Z toho 12 vstřelila již v první čtvrtině. Mezi dvouciferné střelkyně se pak zapsaly i Tereza Vyoralová (13 b.) a Nyara Sabally (12 b.)

Villeneuve d’Ascq LM – ZVVZ USK Praha 84:78 (26:27, 11:16, 26:19, 21:16)

Ayayi 24, Vyoralová 13, Sabally 12, Conde 8, Cazorla a Magbegor 6, Voráčková 5, Hof 4