Do semifinále pravou nohou

2.4.2024
Hráčky ZVVZ USK Praha udělaly v dnešním utkání první krok k postupu do finále Chance ŽBL, když porazily v prvním utkání semifinálové série Sokol Hradec Králové 95:48. Pražanky tak na zápasy vedou 1:0 a další utkání v rámci semifinále odehrají již tento čtvrtek v Hradci Králové. Úvodní rozskok je v hale na Eliščině nábřeží naplánován na 17:00.

Hráčky ZVVZ USK Praha tlačily už od úvodu v obraně, což vedlo v útoku ke skórování lehkých košů a k vedení 11:0. První body Hradce přidala ve 3. minutě utkání svým nájezdem Lucie Bolardtová. USK nejvíce využívalo špatného návratu do obrany, kdy se snažily o jeden rychlý protiútok za druhým. Za stavu 15:2 si vzal hostující trenér Miroslav Volejník oddechový čas. Domácí se však i po oddechovém čase vrátily do tempa a navyšovaly svůj bodový náskok. Ve chvíli, kdy Ezi Magbegor přidala koš s faulem, tak byl rozdíl ve skóre již přes dvacet bodů. Z pohledu USK se jednalo o velmi bodově hojnou čtvrtinu, kdy svěřenkyně Natálie Hejkové vstřelily skvělých 32 bodů za prvních deset minut. Ve stejném duchu pak pokračovaly i v úvodu druhé čtvrtiny, jelikož hradecké Lvice nikterak neodporovaly. USK je přehrávalo ve všech aspektech hry, jak na útočné, tak i obranné polovině a již v druhé čtvrtině byl rozdíl ve skóre více než 35 bodů. I přes takový výsledek hráčky ZVVZ USK Praha stále nepovolovaly. V obraně vyvíjely na soupeřky velký tlak, s čímž se nedokázaly Lvice moc vypořádat.

I do druhého poločasu nastoupily Pražanky ve vysokém tempu. V útoku se snažily o dobrý „spacing“, z čehož pramenily volné střelecké pozice. Ty však Pražanky proměňovaly s menší střeleckou úspěšností než v první dvacetiminutovce a dovolily Hradci srovnat více bodově krok. Bodově se chytla především Charlotte Velichová, která během čtyř minut stihla deset bodů. Bodový náskok USK se však blížil ke konci zápasu až k padesáti bodům a o vítězi bylo zcela jasno.

Nejužitečnější hráčkou utkání byla Ezi Magbegor, která zaznamenala svůj další double-double v soutěži. Připsala si 16 bodů, 11 doskoků, 4 asistence, 1 zisk a 1 blok. Stala se tak spolu s Maite Cazorlou nejlepší střelkyní utkání. Další double-double si pak připsala Veronika Šípová za 15 bodů a 11 doskoků.

ZVVZ USK Praha – Sokol Hradec Králové 95:48 (32:10, 24:8, 16:13, 23:17)

Cazorla a Magbegor 16, Šípová 15, Conde 14, Sabally 12, Voráčková 8, Přibylová 6, Petlanová 5, Vyoralová 3