postup na final four je náš

6.3.2024
Zápas o všechno. Tak by se dalo charakterizovat třetí utkání čtvrtfinálové série mezi ZVVZ USK Praha a Beretta Famila Schio, které se odehrálo dnes v podvečer v hale Královka. Po brilantním týmovém výkonu vítězí svěřenkyně Natálie Hejkové v tomto rozhodujícím utkání 74:54 a postupují po třetí v řadě na Final Four.

Již od úvodních minut bylo na palubovce znát, o co v tomto utkání jde, jelikož se na obou stranách hřiště hrálo ve velkém tempu. Bylo to však Schio, které šlo po koši Dorky Juhasz do vedení 5:0. Po pár minutách však domácí dokázaly srovnat krok a snížit na 5:4 z pohledu Schia. To bylo však nejblíže, co se tým dokázal v dané části hry dostat a díky neúspěšným střeleckým pokusům si Italky vytvořily náskok 6 bodů. Zaplněná hala Královka však hnala svěřenkyně Natálie Hejkové kupředu. Zlepšenou obranou nutily domácí hráčky ty hostující k chybám. Po zisku Valériane Ayayi na polovině hřiště a následném koši snížilo USK opět na rozdíl jednoho bodu. Bodově se v této části dařilo převdeším Maríi Conde, která zaznamenala 7 bodů. Prvního vedení v zápase se fanoušci USK dočkali necelou minutu do konce první čtvrtiny, když Veronika Voráčková proměnila koš s faulem. Domácí tak šly do vedení 16:14 a první čtvrtina všechny utvrdila v tom, že se bude jednat o napínavé a vyrovnané utkání. To cítily i hráčky na hřišti, a tak oba celky vstoupily do druhé čtvrtiny s velkým nasazením na obranné polovině. Z dobré práce v obraně pramenily i nevynucené ztráty. To platilo hlavně u italských hráček jejichž ztráty dokázalo USK trestat. Svěřenkyně Natálie Hejkové tak byly v laufu a po koši Nyary Sabally šly do vedení 28:18. Do konce druhé čtvrtiny pak toto dvouciferné vedení udržely. Vstup do druhého poločasu se více vydařil domácímu celku, když po trojce Valériane Ayayi světelná tabule ukazovala stav 47:29. Na to zareagoval trenér Dikaioulakos oddechovým časem a tato pauza Pražanky bodově zastavila. Stále si však svůj náskokdokázaly držet na dvouciferných číslech. V posledních minutách třetí čtvrtiny začalo na palubovce přiostřovat a bylo znát, že jde v tomto zápase opravdu o všechno. Ve chvíli, kdy María Conde trefila dalekonosnou střelu s klaksonem, tak USK vedlo o 12 bodů. Do čtvrté čtvrtiny tak domácí vstoupily za stavu 54:42 z jejich pohledu. I úvod poslední čtvrtiny jim patřil, když po šestce Emese Hof, vedly již o 17 bodů. Italky se však stále nevzdávaly a dvěmi trojkami v řadě opět snížily bodový stav. USK však už nechtělo připustit  žádné drama a i díky skvěle hrající Nyaře Sabally drželo nad vývojem utkání kontrolu. Na hráčkách USK bylo v posledních minutách vidět v jaké pohodě momentálně hrají. Zaslouženě si tak v dnešním utkání došly pro postup na Final Four Euroligy 2023/2024.

Nejužitečnější hráčkou utkání byla Nyara Sabally, která na palubovce zcela zazářila, když zaznamenala 19 bodů, 7 doskoků, 4 zisky a 1 asistenci. Dařilo se také Maríi Conde, která zapsala double-double když dala 11 bodů a připrala si také 11 doskoků, 5 asistencí a 1 zisk.

Už teď je jisté, že v semifinále Final Four narazí ZVVZ USK Praha na francouzský Villeneuve, s kterým měl v sezóně bilanci 1-1. Co však není jisté, tak místo konání finálového turnaje Euroligy. O všech novinkách vás budeme včas informovat na webových stránkách a sociálních sítích.

ZVVZ USK Praha – Beretta Famila Schio 74:54 (16:16, 18:9, 20:17, 20:12)

Sabally 19, Magbegor 14, Conde a Voráčková po 11, Ayayi 10, Hof 5, Cazorla a Vyoralová 2