ČTVRTFINÁLOVÁ SÉRIE SE VRACÍ DO PRAHY

28.2.2024
V italském Schiu se dnes odehrálo 2.kolo play off ženské Euroligy mezi ZVVZ USK Praha a Beretta Famila Schio. Italky dorovnaly stav série na 1:1, když USK podlehlo Schiu 61:73. Rozhodující utkání o postup na Final Four se odehraje příští středu 6. 3. od 19:00 na Královce.

Do základní pětky zvolila trenérka Natália Hejková Maite Cazorlu, Veroniku Voráčkovou, Maríu Conde, Ezi Magbegor a Valériane Ayayi. Domácí celek byl do tohoto utkání posilněn zkušenou rozehrávačkou Giorgiou Sottanou, která hrála v tomto utkání klíčovou roli.

Od začátku bylo vidět, o co v tomto utkání jde. Týmy se přetahovaly o každý míč, což ze začátku vedlo k chybám na obou stranách. Bylo to však USK, které dokázalo těchto ztrát využít ve svůj prospěch. Schio se však stále drželo na dostřel, když tříbodovou střelu trefila Robyn Parks a skóre bylo 8:7 pro ZVVZ USK Praha. Italský tým se v první čtvrtině bodově držel i díky šťastným střelám, a tak se oba celky neustále střídaly ve vedení. Ke konci první čtvrtiny to bylo však USK, které v závěru po koši Nyary Sabally získalo čtyřbodový náskok. Hned v prvním útoku druhé čtvrtiny se italské hráčky další proměněnou trojkou dotáhly na rozdíl jednoho bodu a následně se po necelých dvou minutách hry dostaly do vedení. Svěřenkyně Natálie Hejkové se na útočné polovině trápily a svěřenkyně trenéra Dikaioulakose to využily k zajištění vedení 27:22. Na to reagovala trenérka Hejková oddechovým časem, po kterém se dokázalo USK hlavně díky Ezi Magbegor znovu přiblížit na rozdíl jednoho bodu. Za stavu 27:26 pro Schio to byl naopak řecký trenér, který se rozhodl pro oddechový čas. Ve zbývajících minutách si hráčky Schia vytvořily bodový náskok, když proměnily dvě trojky a do šaten se tak šlo v poločase za stavu 39:32 pro Italky. Ty vyhrály druhou čtvrtinu poměrem 23:12. V druhém poločase dokázalo USK srovnat krok a vyrovnat na 47:47. Schio se však zdálo stále více aktivnějším a díky 14 bodové šňůře dokázalo získat opět vedení a vytvořit si zatím největší bodový náskok. Pražanky měly problém na doskoku a neproměňovaly vyložené šance. Za to Italky se vždy v pravou chvíli trefily a dovedly tuto čtvrtfinálovou sérii do třetího rozhodujícího utkání.  

Nejlepší střelkyní týmu byla Valériane Ayayi, která dala 19 bodů. K tomu zaznamenala 7 doskoků, 5 asistencí a 2 zisky. Další dvoucifernou střelkyní byla Ezi Magbegor, která zatížila konto soupeře 14 body. K tomu přidala shodně 7 doskoků a 2 asistence.

Beretta Famila Schio – ZVVZ USK Praha 73:61 (16:20; 23:12; 25:19; 9:10)

Ayayi 19, Magbegor 14, Hof 9, Vyoralová 7, Conde 6, Sabally 4, Cazorla 2