Hráčky USK o letenku do Paříže

12.2.2024
V termínu od 8. do 11. února se ve čtyřech zemích odehrály kvalifikační turnaje pro účast na Olympijských hrách v Paříži. Kromě Francie a USA, které měly postup jistý, letenku do Paříže získalo Španělsko, Austrálie, Japonsko, Belgie, Kanada, Čína, Německo, Nigérie, Portoriko a Srbsko. Všechny naše hráčky se tak na olympiádu kvalifikovaly. A jak se jim dařilo v reprezentačních dresech?

Valériane Ayayi

Jako pořadatelská země měla francouzská reprezentace start na Olympijských hrách jistý. I tak se ale francouzky kvalifikačního turnaje zúčastnily. Konkrétně toho v čínském Xi’anu, kde ukázaly, že na turnaj pod pěti kruhy právem patří. Ve všech třech utkáních vyhrály rozdílem třídy, když každé z nich skončilo minimálně o 27 bodů. Valeriáne nastoupila do všech tří utkání a statistiky měla následující:

Portoriko – Francie  40:88  (Ayayi – 7 bodů, 4 doskoky, 4 asistence, 2 zisky)

Francie – Čína  82:55  (Ayayi -  4 body, 6 doskoků, 1 asistence, 1 zisk)

Nový Zéland – Francie   94:39  (Ayayi – 9 bodů, 3 doskoky, 1 asistence, 1 zisk)

 

Ezi Magbegor

Ezi a její Opals odehrály turnaj v brazilském Belému, kde si již po dvou utkáních zajistily postup na osmé olympijské hry v řadě. Nejdříve porazily v napínavém duelu domácí Brazíli a po dni volna i oslabené Německo, které toto utkání odehrálo bez Nyary a její sestry Satou. Výhra nad Německem a bilance 2-0 znamenala pro australský celek letenku do Paříže. Následovalo utkání se Srbskem, kde Australanky mohly hrát v úplné pohodě a kde si Opals připsaly další výhru. Ezi v každém utkání předváděla skvělé výkony a odnesla si tak cenu MVP turnaje. Její statistiky byly následující:

Brazílie – Austrálie 55:60 (Magbegor – 18 bodů, 7 doskoků, 1 asistence, 1 zisk, 4 bloky)

Austrálie – Německo 85:52 (Magbegor – 9 bodů, 3 doskoky, 1 zisk, 1 blok)

Srbsko – Austrálie 73:75 (Magbegor – 11 bodů, 3 doskoky, 2 asistence, 4 bloky)

 

Nyara Sabally

Nyara se spolu se svým týmem zapsala v Belému do historie, když se Německo poprvé kvalifikovalo na olympijské hry s bilancí 2-1. Po klíčové výhře se Srbskem sehrál německý celek vyrovnané utkání s Brazílií, která potřebovala vyhrát o 8 bodů, aby se kvalifikovala. V napínavém duelu Německo s Nyarou zvítězilo v divokém závěru o dva body. Nyara nastoupila do dvou utkání a vedla si následovně:

Německo – Srbsko 73:66 (Sabally – 14 bodů, 17 doskoků, 4 asistence, 3 bloky)

Austrálie – Německo 85:52

Brazílie – Německo 71:73 (Sabally – 10 bodů, 5 doskoků, 1 asistence, 1 blok)

 

María Conde a Maite Cazorla

María a Maite se zúčastnily kvalifikačního turnaje v Šoproni a úspěšně se kvalifikovaly na olympijský turnaj v Paříži ještě před závěrečným zápasem ve své skupině. Vítězství ve druhém zápase proti Kanadě bylo totiž pro postup klíčovým. To však pro Španělky neznamenalo, že by poslední utkání ve skupině nějak vypustily. Dokonce proti Maďarsku stáhly 20 bodové manko a radovaly se, jak z vítězství o jeden bod, tak i z postupu. Španělky si tak zahrají na svých šestých olympijských hrách. A jaké statistiky si naše hráčky zapsaly?

Španělsko – Japonsko 75:86

Conde – 6 bodů, 3 doskoky, 2 asistence, 1 zisk

Cazorla – 5 bodů, 1 doskok, 7 asistencí

Kanada – Španělsko 55:60

Conde – 6 bodů, 6 doskoků, 1 asistence, 1 zisk

Cazorla – 9 bodů, 3 doskoky, 2 asistence, 1 zisk

Španělsko – Maďarsko 73:72

Conde – 16 bodů, 1 doskok, 1 asistence, 1 zisk

Cazorla – 15 bodů, 4 doskoky, 2 asistence, 1 blok