Nahlédněte pod pokličku

9.2.2024
V jednom z lednových bulletinů, které vychází k příležitosti euroligových utkání, jsme Vám přinesly rozhovor s našim kondičním trenérem Matejem. Ten se již 6. sezónu stará o fyzickou přípravu hráček ZVVZ USK Praha. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku i zde.

Co všechno máte v týmu na starosti?

Když bych to měl konkretizovat, tak se starám 5 - 6x týdně o týmovou rozcvičku, 2x do týdne máme trénink v posilovně a 1x do týdne se zaměřuji na basketbalové palubovce na rozvoj rychlostních schopností. Občas vedu i regenerační trénink zaměřený na mobilitu, strečink a rozvoj středu těla. Toto jsou moje úlohy pro tým jako takový. Dále se věnuji individuálním tréninkům. Primárně když je někdo zraněný plus některé holky pracují v posilovně i mimo všeobecnou kvótu. Cílem těchto tréninků je se věnovat nedostatkům, oslabeným svalům, kompenzačním cvičením nebo naopak navyšovat sílu.

Na začátku sezóny podstoupily všechny hráčky testování. Sledujete nějak jejich progres v průběhu sezóny?

Hráčky na začátku sezóny absolvují vstupní „medical testing“, který je rozdělená do více dní. Především zjišťujeme, jak přijely na sezónu připravené. Hlavní důvod testování je zjistit možné problémy, ať už ve svalové nebo zdravotní oblasti, které by znemožnily hráčce plnohodnotně nastoupit do tréninkového procesu. V této části spolupracuji se špičkovým kardiologem MUDr. Opočenským, který zároveň hráčky komplexně vyšetří. Co se týká výkonnostních ukazatelů, tak vstupních testů je spousta a bylo by nemožné otestovat v zápasovém kolotoči všechny. Samozřejmě existují relativně jednoduché motorické testy, které je lehké odměřit, když chci například zjistit aktuální úroveň výbušné síly. Konkrétně výšku vertikálního výskoku s některými hráčkami testuji/sleduji na týdenní bázi

Jak dlouho před začátkem utkání začínáte s rozcvičením a co všechno do něho řadíte?

Moje práce začíná 90 minut před utkáním, když holky přicházejí do posilovny na rozehřátí a rozcvičení. Začátek je pro každou individuální. Některé jdou na myofasciální rozehřátí (válcování na rolleru), další na aerobní rozehřátí (kolo, eliptical, airbike,..), další jdou přímo ke mně na „flossing rozehřátí“ anebo začnou rovnou dynamickým strečinkem a aktivačkami. Následně asi hodinu před zápasem začíná „shooting time“. 45 minut do zápasu se všichni přesouváme do šatny na taktickou poradu pod vedením hlavní trenérky. Z taktické porady pak „letím“ s některými holkami do posilovny na takzvanou „post activation potentiation“ nebo lidově řečeno tonizaci, kde ještě zvedáme činky. Ne velké hmotnosti, ale rychle a výbušně, abychom nafacilitovali a aktivovali svaly, které budeme v zápase primárně zapojovat. Součástí této aktivace je i kognitivní a reakční trénink, kde holky mezi sebou soutěží v reakční rychlosti na různé světelné signály. 28 minut před zápasem nám začíná společná aktivačka na palubovce. Cílem je opět aktivovat určité svaly a také už speciální pohybové vzory (atletická abeceda, skoky, akcelerační a decelerační mechanismy a mechanismy zaměřené na změny směru). Posledních 20 minut do zápasu se už holky věnují basketbalovým činnostem.

Zajímavost na závěr: Po zápase čekám na holky opět dole v posilovně, kde se jim věnuji přibližně 15 – 20 minut. Určitě byste si pomysleli, že jde o strečink. Opak je pravdou a některé hráčky, které odehrály 30-35 minut jdou znovu silový trénink. O tom, kdo a proč to tak je, radši až příště.