Preview: Cukurova Basketbol Mersin

29.1.2024
Po upevnění první příčky ve skupině B čeká svěřenkyně Natálie Hejkové poslední utkání v rámci základní části EuroLeague Women. Soupeřem jim v tomto kole bude Cukurova Basketbol Mersin, který si své místo v play off zajistil minulý týden výhrou proti Serco UNI Györ. Úvodní rozskok je v Mersinu naplánován na 17:30 našeho času a přímý přenos můžete sledovat živě na YouTube.

První vzájemné utkání v letošní sezóně ovládlo ZVVZ USK Praha, když v dramatickém souboji zvítězilo 71:67. Utkání to bylo velmi vyrovnané. Týmy se přetahovaly o každý bod a několikrát se v zápase vystřídaly ve vedení. Klíčový moment v závěru utkání byl, když Nyara Sabally proměnila koš s faulem a poslala svůj tým do vedení, které USK už nepustilo. V souboji prvního s druhým si tak upevnilo svou první příčku.

A jak se Mersinu dařilo v ostatních zápasech? Za celou základní část našel tento turecký tým zatím pouze dva přemožitele a tím je zmíněné USK a španělský celek Perfumerias Avenida. Se Salamancou prohrály Turkyně hned svůj první zápas v letošní sezóně. Následně se však dostaly do formy a zapsaly pět výher v řadě. Vítěznou šňůru jim překazilo až zmíněné USK, které na domácí palubovce ovládlo šlágr kola. Ani následný odvetný zápas se Salamancou nedopadl v jejich prospěch. Chuť si tým spravil až v zápase s Basket Landes, kde započal vítěznou šňůru. Ta trvá již pět zápasů a bude na ZVVZ USK Praha, zda ji dokáže přerušit. V posledních zápasech se musel tým obejít bez své bývalé kapitánky a největší hvězdy Aliny Iagupové. Ta v průběhu sezóny přestoupila do španělské Valencie, s kterou bojuje o účast v play off. I bez Aliny však Mersin ukázal, že je schopný vyhrávat.

Nejužitečnější hráčkou týmu je Američanka Elizabeth Williams, která si v průměru na zápas připisuje 12.4 bodů, 8.1 doskoků, 3.2 asistence, 2 bloky a 1.8 zisků. Sekunduje ji Marina Mabrey, která dosahuje v průměru těchto statistik - 20.2 bodů, 5.4 doskoků, 4 asistence a 1 zisk.