Postup do play off z prvního místa

24.1.2024
Předposlední utkání základní skupiny Euroligy odehrály hráčky ZVVZ USK Praha na domácí palubovce proti italskému týmu Virtus Segafredo Bologna. Již před zápasem bylo známo, že výhra v tomto utkání by pro svěřenkyně Natálie Hejkové znamenala postup do play off z 1. místa. To se také podařilo a ZVVZ USK Praha, tak slaví výhru 69:61 a postup z první příčky.

Skóre utkání otevřela svou tříbodovou střelou Maite Cazorla, která se vrátila do sestavy po delším zranění. Od úvodu si drželo USK mírné vedení.  Virtus šel poprvé do vedení necelých třicet vteřin před koncem první čtvrtiny, když Cecilia Zandalasini proměnila koš s faulem. Skóre na tabuli v tu dobu ukazovalo stav 26:24 pro italský celek. Do konce první desetiminutovky dokázala pak Maite Cazorla svými proměněnými trestnými hody skóre srovnat na 26:26. Podle skóre se jednalo o velmi bodově hojnou čtvrtinu. Úvod té druhé se naopak nepovedl ani jednomu celku. Týmy se nedokázaly prosadit a dopouštěly se nevynucených ztrát. Až po necelých dvou minutách hry se po spolupráci s Emese Hof prosadila María Conde. Následně USK využilo nepřesných střeleckých pokusů Italek a bod po bodu si vytvářelo náskok. Na to zareagoval hostující trenér Vincent oddechovým časem, po kterém se měly Italky vrátit do tempa. Tak tomu však nebylo. Byl to právě domácí celek, který ve zbylých minutách druhé čtvrtiny zabral. Naopak hostující hráčky trefily svoje první body až po sedmi minutách hry i přes pár ztracených míčů na straně USK si domácí hráčky vybudovaly až dvouciferný náskok. Na ten navázaly i ve čtvrtině třetí, kdy vycházely z dobré obrany. I přes pár ztracených míčů si Pražanky držely stále bodový náskok a opět ho postupně zvyšovaly. Za stavu 50:37 pro domácí si vzal trenér hostujících další tíme-out. Ten však USK nepřibrzdil, ba naopak. Ve chvíli, kdy María Conde trefila svou tříbodovou střelu, tak byl rozdíl již dvacet bodů. I přes toto bodové manko se Bologna nevzdávala ani ve čtvrtině čtvrté. Stále se však nedokázaly bodově prosadit, a tak jim k většímu snížení nepomohly ani nevynucené ztráty hráček USK. Za stavu 61:45 pro ZVVZ USK Praha si trenérka domácích vzala pro jistotu time-out. Oddechový čas přišel v pravou chvíli, jelikož se ani Pražanky nemohly delší dobu trefit.  To změnila vzápětí Teja Oblak, když přidala další tříbodovou střelu. To byl však na další minuty poslední koš domácích. Virtus opět zabojoval, využil neproměněných šancí USK a snížil po trojce Haley Peters na rozdíl osmi bodů. To už si trenérka Hejková necelé dvě minuty před koncem utkání zažádala o další oddechový čas. Italky dokázaly následně bodové manko snížit o další bod. Ve chvíli, kdy však Del Pero necelou minutu před koncem neproměnila svůj tříbodový pokus a na druhé straně následně přidala Maite Cazorla dva body, tak byly fanoušci v hale o dost klidnější. Na klidu přidaly i proměněné trestné hody Teji Oblak v posledních vteřinách utkání. Pražanky tak udržely náskok, slaví další výhru v základní skupině Euroligy a upevňují si 1. místo.

Nejužitečnější hráčkou utkání byla Valeriáne Ayayi, která zaznamenala 16 bodů, 9 doskoků, 3 zisky a 2 asistence. Dalšími dvoucifernými střelkyněmi byla Teja Oblak (14 b.) a Emese Hof (12 b.).

ZVVZ USK Praha – Virtus Segafredo Bologna 69:61 (26:26, 17:6, 18:9, 8:20)

Ayayi 16, Oblak 14, Hof 12, Cazorla 9, Conde 7, Magbegor 5, Sabally, Voráčková a Vyoralová 2