Převaha pod košem důležitým aspektem vítězství

20.1.2024
V sobotu v podvečer se v hale Královka odehrálo velmi očekávané utkání Chance Ženské basketbalové ligy. Soupeřem ZVVZ USK Praha byl v dohrávce 5.kola tým Žabiny Brno, které si v tabulce drží druhou příčku. Jednalo se o velmi atraktivní utkání plné zajímavých momentů, což se od souboje prvního s druhým očekávalo. Pražský tým v něm potvrdil roli favorita a zvítězil 78:60.

Hráčky USK vlétly do zápasu jako vítr, když po vyhraném rozskoku skórovala María Conde a v následném útoku i Ezi Magbegor. Následně se však prosadily i Žabiny a hra byla na obou koncích palubovky vyrovnaná. Za stavu 10:7 pro USK přišel úsek hry, kdy se oba týmy nemohly prosadit. To změnila až po necelých dvou minutách hry Emese Hof. Pražanky si následně vytvořily osmibodový náskok, který do konce první čtvrtiny ještě navýšily. Na výškově menší sestavu Žabin platila především hra podkošových hráček, a tak tomu bylo i ve čtvrtině druhé. V té si USK dokázalo držet dvouciferný bodový náskok až do chvíle, než snížila Nikolina Kněžević. Ta se nejdříve prosadila po rychlém protiútoku za dva body a v dalším útoku za body tři. Svou osobní pětibodovou šňůrou tak snížila na rozdíl sedmi bodů. Na to zareagovala trenérka Hejková oddechovým časem a následující minuty ukázaly, že tah to byl správný. USK totiž trefilo důležité střely a znovu si vybudovalo dvouciferný náskok. Za to Žabiny byly za celých pět minut schopné skórovat pouze z trestných hodů a skóre tak bylo po prvním poločase 45:30. I přes to cítily Žabiny stále šanci a za přítomnosti desítky svých fanoušky začaly v druhém poločase opět stahovat. Po trojce Natálie Stoupalové světelná tabule v hale ukazovala stav 50:41. Na to konto si vzala trenérka Hejková další oddechový čas, který měl brněnské hráčky přibrzdit. Tak se však nestalo. I díky nevynuceným ztrátám domácích hrály Žabiny s mistrem vyrovnanou partii. Pod devět bodů se Žabinám však manko nepovedlo stáhnout ani jednou. Za stavu 58:45 pro USK si vzal oddechový čas pro změnu trenér hostujícího celku Viktor Pruša. Tento timeout však zabrzdil ve skórování oba celky, když za tři minuty hry padl pouze jeden koš, který vstřelila v posledních vteřinách Tereza Vyoralová z trestných hodů. Do čtvrté čtvrtiny pak vstoupily hráčky ZVVZ USK Praha velmi aktivně, padly jim důležité střely za tři body a vytvořily si v zápase největší náskok. I přes to, že nakonec byl druhý poločas bodově velmi vyrovnaný, tak domácí nedovolily v posledních minutách žádné drama. I přes to, že se Žabiny do konce utkání nevzdaly a snažily se o každý bod, tak si USK vývoj utkání zcela hlídalo. Ve šlágru kola tak ZVVZ USK Praha bere výhru 78:60 a dva body do tabulky.

Nejužitečnější hráčkou utkání byla Valeriáne Ayayi, která zapsala double-double za dvanáct bodů a čtrnáct doskoků. K tomu přidala i šest asistencí a jeden zisk. Nejlepší střelkyní pak byla Emese Hof, která zatížila konto soupeře dvaceti body.

ZVVZ USK Praha – Žabiny Brno 78:60 (24:16, 21:14, 15:15, 18:15)

Hof 20, Magbegor 13, Ayayi 12, Conde 10, Vyoralová 9, Oblak 8, Andělová a Cazorla po 3, Šípová 0