Z Francie s druhou porážkou

17.1.2024
Ve francouzském Villeneuve dAscq nastoupily dnes hráčky ZVVZ USK Praha k 13.kolu Euroleague Women proti momentálně třetímu celku základní skupiny B. Po nevydařeném vstupu do utkání si ZVVZ USK Praha připisuje druhou prohru v letošní sezóně, když nestačil na Francouzky 90:81.

Na lavičce bez hlavní trenérky Natálie Hejkové a jejího asistenta Martina Pospíšila. Na palubovce pak například bez opory Maríi Conde. Velmi netradiční utkání odehrála tuto středu sestava ZVVZ USK Praha. Utkání nezačalo pro USK podle představ, jelikož se Pražanky nemohly trefit a dopouštěly se nevynucených ztrát. Za to na druhé straně Francouzky šanci využily a vytvořily si v první čtvrtině až dvouciferný bodový náskok. Obrat zahájilo USK až ve chvíli, kdy střelu za tři body proměnila kapitánka Teja Oblak a následně i křídelnice Veronika Voráčková. Do konce první desetiminutovky se pak týmu povedlo výrazněji dohnat bodové manko, když po první čtvrtině ztrácel pouhých sedm bodů. Ty se snažil stáhnout hned zkraje další čtvrtiny a pokus to byl víceméně úspěšný. Po koši Gabriely Andělové se tým totiž přiblížil soupeři na rozdíl jednoho bodu. To bylo však v dnešním utkání jeho maximum. Následoval totiž úsek hry, kdy se USK nemohl opět trefit, dělal chyby na útočné i obranné polovině a opět dovolil soupeři odskočit na dvouciferný bodový rozdíl. Villeneuve dAscq pak držela vysoká úspěšnost střelby, především tedy ta za tři body. Celkově domácí tým proměnil čtrnáct trojek za celý zápas a jeho úspěšnost byla přes 60 %. To byl také významný faktor druhého poločasu. Vždy když se USK nadechlo, tak Francouzky odpověděly důležitou střelou. I přes snahu hostujících hráček a zlepšeného druhého poločasu si ZVVZ USK Praha odváží z Francie druhou porážku v této sezóně a nevyužívá tak první možnost vyhrát skupinu B a jít do play off z prvního místa. Příští středu budou tak mít svěřenkyně Natálie Hejkové další možnost, jak si pojistit první místo ve své skupině. K zajištění prvního místa jim stačí jedna výhra a do konce základní části zbývají ještě dvě utkání. Příští týden doma s Bolognou a nadcházející týden utkání v tureckém Mersinu.

Nejužitečnějšími hráčkami ZVVZ USK Praha byly Teja Oblak a Valeriáne Ayayi. Teja Oblak zaznamenala double-double za 17 bodů a 10 asistencí. K tomu přidala ještě 4 doskoky. Valeriáne Ayayi zaznamenala 16 bodů, 5 doskoků, 1 asistenci, 1 zisk a 1 blok. Dalšími dvoucifernými střelkyněmi byla Ezi Magbegor (14 b.), Emese Hof (13 b.) a Veronika Voráčková (12 b.).

Villeneuve dAscq - ZVVZ USK Praha  90:81 (26:19, 17:14, 21:20, 26:28)

Oblak 17, Ayayi 16, Magbegor 14, Hof 13, Voráčková 12, Cazorla 5, Andělová a Vyoralová po 2, Šípová 0