Vítězná šňůra pokračuje

10.1.2024
Vítěznou šňůru prodloužily svěřenkyně Natálie Hejkové při středečním utkání Euroleague Women proti španělskému týmu Perfumerias Avenida. Před domácím publikem předvedly skvělý týmový výkon a porazily hostující celek 78:64. Dnešní výhra znamená pro ZVVZ USK Praha jistotu play off.

Po úvodním rozskoku to byla hostující Avenida, která šla do vedení po trojce Olcay Cakir. Byl to však na další dvě minuty jejich poslední koš. Do trháku šlo totiž ZVVZ USK Praha, které využilo nepřesných střeleckých pokusů soupeře. Ve chvíli, kdy Veronika Voráčková zakončila rychlý protiútok košem po otočce, tak USK šlo do vedení 9:3. Byla to právě domácí hráčka s číslem 8, která zaznamenala v rychlém sledu 7 bodů a vytvořila pro svůj tým první bodový náskok.  Domácí hráčky dokázaly využít chyb soupeře a držet si tak vedení. Velmi dobře také bránily posilu Avenidy Bernadette Határ, která je pod košem se svými 208 cm výraznou hrozbou. V úvodu druhé čtvrtiny se hra obou celků vyrovnala. Na obou stranách bylo také vidět vícero nevynucených ztrát a rázem to bylo o pouhých 10 bodů. V polovině druhé desetiminutovky však domácí opět zabraly, zaznamenaly 7 bodovou šňůru a byly vidět na obou stranách palubovky. Do šaten se šlo po trojce Teji Oblak v poslední vteřině druhé čtvrtiny za stavu 46:28 pro Pražanky. Svěřenkyně trenéra Vazqueze šly do druhého poločasu se změněnou taktikou v obraně. Zónová obrana měla domácí celek zaskočit. Španělky bodové manko sice dokázaly snížit, ale nedokázaly se dostat přes 10 bodovou hranici. Avenida se tak snažila střídat typy obran. Hráčky ZVVZ USK Praha však dokázaly na změny dobře reagovat a bodový náskok držely na 15 bodech. Čtyři minuty před koncem třetí čtvrtiny dokonce náskok dokázaly ještě navýšit a udržet ho až do čtvrtiny čtvrté. Do té Pražanky vstoupily za stavu 63:46 a byly tak na nejlepší cestě prodloužit svou vítěznou šňůru a připsat si v Eurolize 9 výhru v řadě. Ve chvíli, kdy María Conde skórovala z rychlého protiútoku, tak bodový rozdíl byl již 20 bodů. Avenida se však nevzdávala a opět dokázala snížit. Tři minuty do konce utkání dodala však domácím klid kapitánka Teja Oblak, která trefila střelu zpoza tříbodového oblouku. V následujícím útoku se za tři body trefila i María Conde a za stavu 76:59 si trenér Vazquez vzal druhý oddechový čas v tomto poločase. Na osudu utkání ani tento time-out nic nezměnil, a tak si ZVVZ USK Praha připisuje další výhru v této sezóně a upevňuje si tak 1.místo ve skupině B.

Nejužitečnější hráčkou utkání byla Ezi Magbegor, která za 21 odehraných minut zaznamenala 12 bodů, 9 doskoků a 3 asistence. Dalšími dvoucifernými střelkyněmi pak byla Teja Oblak (17 b.), María Conde (17 b.), Valeriáne Ayayi (13 b.).

ZVVZ USK Praha – Perfumerias Avenida 78:64 (22:11, 24:17, 17:18, 15:18)

Oblak a Conde po 17, Ayayi 13, Magbegor 12, Hof 9, Voráčková 7, Vyoralová 3, Andělová 0