Ohlédnutí za rokem 2023

1.1.2024
Český rekord, mistrovský titul, pořadatelství Final Four Euroligy. To je výčet nejzásadnějších momentů roku 2023 z pohledu ZVVZ USK Praha. Pojďme si všechny tyto momenty připomenout měsíc po měsíci.

Leden

Ihned v úvodu nového roku se udál jeden z nejzásadnějších momentů, a to přepsání historie a stanovení nového rekordu domácí ligy v počtu vyhraných zápasů v řadě. Dne 14.1.2023 překonaly svěřenkyně Natálie Hejkové dosavadní rekord týmu Gambrinus Brno. Jeho vítězná série trvala 9 let a zastavila se na čísle 256. V zápase se Slovankou byl po 10 letech tento rekord překonán a série pro USK nadále trvá.

Únor

Únor byl především ve znamení reprezentační pauzy a kvalifikace na EuroBasket 2023. Té se zúčastnilo rovnou sedm hráček kádru ZVVZ USK Praha. Po této pauze hráčky opět naskočily do klubových soutěží, kde tým čekaly zápasy a dohrávky Chance ŽBL a také další euroligové utkání.

Březen

V Březnu čekalo hráčky ZVVZ USK Praha play off Euroligy proti Perfumerias Avenida. Pražanky ovládly první utkání proti Salamance zcela jednoznačně (77:56). V druhém utkání podlehly v prvním prodloužení domácím šťastnou střelou s klaksonem (71:73). Ve třetím zápase vrátily úder a postoupily po šesté v klubové historii do Final Four. V domácí soutěži svěřenkyně Natálie Hejkové úspěšně rozehrály play off se Slovankou.

Duben

Domácí Final Four a finále Chance ŽBL. Dva hlavní momenty celého roku v jednom měsíci. Nejdříve hráčky ZVVZ USK Praha v české lize postoupily přes Sokol Hradec Králové do finále ligy. Následně se soustředily na domácí Final Four Euroligy. Zaplněná hala Královka však domácím mnoho štěstí nepřinesla a po soubojích s Mersinem a Schiem skončily na 4. místě. Ve finále Chance ŽBL se tým utkal s Žabinami Brno. Finálová série skončila 3:0 pro obhájkyně titulu (89:73, 94:71, 87:54), čímž si zajistily 13. titul v řadě a 17. v klubové historii.

Květen

V květnu ZVVZ USK Praha ohlásila obměnu kádru pro nadcházející sezónu. Jako první oznámilo vedení příchod španělské reprezentantky Maite Cazorly a Australanky Ezi Magbegor.

Červen

Červen se nesl v duchu Eurobasketu, který se konal v Izraeli a ve Slovinsku. ZVVZ USK Praha mělo na evropském šampionátu silné zastoupení, když rovnou 7 hráček kádru bylo nominováno do národních týmů. 3 hráčky USK si nakonec ze Slovinska odvezly medaile. Valériane Ayayi skončila s Francií na 3. příčce. María Conde a Maite Cazorla podlehly ve finále Belgii a získaly medaile stříbrné.

Červenec

V červenci bylo na programu Mistrovství světa juniorek U19, kam trenér Viktor Průša nominoval i novou posilu ZVVZ USK Praha pro další sezónu Marianu Přibylovou. Po skvěle zvládnuté základní skupině přišel postup do čtvrtfinále. Zde Lvice nestačily na favorizované Američanky a na světovém šampionátu skončily na 7. příčce. Ve stejném měsíci se také uskutečnila anketa Basketbalista roku, kde v ženské kategorii obsadila 2.místo Veronika Voráčková.

Srpen

Již tradičně v srpnu začaly Pražanky přípravu na nadcházející ročník Euroligy a Chance Ženské basketbalové ligy. Přípravu s týmem nepodstupovala například Ezi Magbegor, která v tu dobu bojovala v zámořské WNBA a říkala si svými výkony o velkou pozornost. Hráčka Seattle Storm byla vybrána do WNBA All-Star týmu, překonala hranici 1000 bodů v kariéře a byla zvolena do druhého All-defensive týmu WNBA.

Září

V září tým představil další dvě posily pro blížící se sezónu, a to českou reprezentantku Gabrielu Andělovou a Němku Nyaru Sabally. K týmu se připojila Ezi Magbegor a tým úspěšně vstoupil do nové sezóny výhrou v Chance ŽBL proti Trutnovu.

Říjen

V říjnu se roztočil euroligový kolotoč a tým čekalo ze začátku soutěže hodně cestování. Po úvodní domácí výhře proti Basket Landes čekaly USK výjezdy do Polkowic, Györu a Salamancy. Do Polska a Maďarska se vydali také fanoušci ZVVZ USK Praha. Tým si ve 4 zápasech připsal 3 výhry a 1 prohru.

Listopad

Tým pokračoval na vítězné vlně i v listopadu. V Eurolize si poradil s Villeneuve d’Ascq LM a CBK Mersin. V Chance ŽBL si i nadále držel neporazitelnost. Část měsíce pak také patřila reprezentačnímu oknu a kvalifikaci na EuroBasket 2025. Do reprezentačních utkání zasáhlo rovnou 6 hráček našeho A-týmu.

Prosinec

Osm výher v řadě, Mikulášská besídka nebo vánoční recept od Brionny Jones. Takový byl prosinec a poslední dny v roce 2023. Tým zakončil rok na 1.místě euroligové skupiny B a na 1.místě české Chance ŽBL.

Za celý tým ZVVZ USK Praha Vám přejeme všechno nejlepší do nového roku!