Osmá výhra v řadě

20.12.2023
Poslední utkání tohoto roku sehrálo ZVVZ USK Praha na domácí palubovce proti maďarskému soupeři Serco UNI Györ, a to v rámci 10.kola Euroleague Women. Svěřenkyně Natálie Hejkové i v užší sestavě potvrdily momentální formu a připisují si v evropské pohárové soutěži osmou výhru v řadě. Györ porazily v napínavém souboji 75:71.

Györu se hned v úvodu střelecky velmi dařilo. Skóre zápasu otevřela trojkou hráčka hostujícího celku Cyesha Goree. To naopak hráčky ZVVZ USK Praha se nedokázaly v prvních minutách utkání prosadit, což vedlo k vedení Maďarek 11:4. Domácí však dokázaly ke konci první čtvrtiny pomalu srovnat krok. I přes to svěřenkyně Natálie Hejkové prohrály první desetiminutovku 14:19. Druhou čtvrtinu naopak zcela ovládlo domácí USK, když ihned v úvodu zaznamenalp sedmibodovou šňůru. USK tak využilo vysokého počtu faulů na straně Györu a šlo po trojce Veroniky Voráčkové do vedení 26:25. Maďarkám se přestalo v druhé desetiminutovce střelecky dařit a Pražanky začaly přebírat otěže zápasu. O poločase se tak šlo do šaten za stavu 39:31 pro ZVVZ USK Praha.  

Tam kde USK skončilo v prvním poločase, tam pokračovalo v poločase druhém. Po koši Ezi Magbegor v první minutě třetí čtvrtiny už domácí vedly již o 10 bodů. Následně se však za tři body trefila opora maďarského celku Destiny Slocum a Györ chytil druhý dech. Postupně ukrajoval z bodového náskoku a dostal se až na rozdíl pouhého jednoho koše. Bodový náskok pro USK opět navýšila Ezi Magbegor, když necelé dvě minuty do konce třetí čtvrtiny trefila trojku. Pražanky si tak hájily vedení a nedovolovaly Maďarkám srovnat stav. Ty se však lehce nevzdávaly a stále se držely v kontaktu. Třetí čtvrtina tak skončila o pouhé čtyři body. V úvodu čtvrté čtvrtiny se prosadila za dva body hráčka Györu Cyesha Goree a maďarský tým se tak dotáhl na pouhé dva body. Na straně USK se následně však zaskvěla Emese Hof, která si během dvou minut připsala 6 bodů, 2 útočné doskoky a získala 2 fauly. Její podkošová práce přinesla ZVVZ USK Praha devítibodový náskok. To donutilo trenéra hostujícího celku Cziczase si vzít time-out a tento tah mu vyšel. Györ začal stahovat a po další tříbodové střele Goree to bylo opět o pouhé dva body. Na Královce se tak schylovalo k dramatickému závěru. V následném útoku domácích byla 38 vteřin před koncem utkání faulována kapitánka týmu Teja Oblak. Ta oba trestné hody proměnila a přidala USK jistotu do posledních vteřin. Před skvělým publikem se ZVVZ USK Praha loučí s rokem 2023 výhrou 75:71.

Nejužitečnější hráčkou byla Ezi Magbegor, která si připsala double-double za 18 bodů, 12 doskoků, 2 zisky a 1 asistenci. Dále se na straně USK dařilo Emese Hof. I ta zaznamenala double-double za 21 bodů a 10 doskoků. Emese se tak stala nejlepší střelkyní utkání.

Další utkání v rámci Euroligy odehraje USK na domácí půdě 10.01.2024. Soupeřem mu bude Perfumerias Avenida.

ZVVZ USK Praha – Serco UNI Györ 75:71 (14:19, 25:12, 20:24, 16:16)

Hof 21, Magbegor 18, Oblak a Conde po 9, Voráčková 5, Ayayi 4, Přibylová, Šípová a Andělová 0