Vítězná odveta

13.12.2023
Dnes v podvečer sehrály hráčky ZVVZ USK Praha předposlední utkání v rámci Euroleague Women v tomto roce. Na domácí palubovce svěřenkyně Natálie Hejkové hostily polský tým KGHM BC Polkowice, který je v letošní sezóně jediným přemožitelem našeho týmu. V dnešním utkání po vydařeném výkonu a skvělé třetí čtvrtině USK srovnalo vzájemnou bilanci na 1:1, když Polkowice porazilo 72:56.

Od úvodního rozskoku bylo jasné, že se bude jednat o velmi tvrdé a vyrovnané utkání. První minuty zápasu byly velmi vyrovnané. Týmy se střídaly ve vedení. Ve chvíli, kdy Weronika Gajda trefila svoji první trojku v zápase, šly Polkowice do vedení 16:10. Pražanky trápila především agresivní obrana a zdvojování hráček s míčem. Ani time-out trenérky Hejkové nepomohl do konce první čtvrtiny výrazně zmenšit bodový náskok polského týmu. V úvodu druhé desetiminutovky snížila manko svou tříbodovou střelou Valériane Ayayi. Následně se na útočné polovině zaskvěla Nyara Sabally. Ta dala sedm bodů v řadě. Postarala se tak nejdříve o dorovnání stavu a následně šel díky ní domácí celek opět do vedení. Nadcházející minuty byly na obou stranách ve znamení nevynucených ztrát a osobních chyb. Bodů ani na jedné straně za tu dobu moc nepřibylo, a tak šly týmy o poločasové pauze do šaten za stavu 37:35 pro KGHM BC Polkowice.

Ihned v úvodu druhého poločasu trefila velmi důležitou trojku z pravého nultého rohu María Conde.  V následném útoku Polkowic María získala míč, rozjela rychlý protiútok a našla skvělou přihrávkou volnou Veroniku Voráčkovou, která střelou za dva body navýšila skóre na 40:37. Hráčky USK se dokázaly lépe vypořádat s agresivní obranou soupeře. Zlepšily doskok, a to vše vedlo k 5 bodovému vedení domácích. Čtyři minuty do konce třetí čtvrtiny však trefila trojku hráčka hostujícího týmu Weronika Gajda a dokázala tak snížit na rozdíl jednoho koše. Na druhé straně se však vzápětí trefila ze stejné pozice Valériane Ayayi a odstartovala svou střelou bodovou šňůru domácích. Za stavu 55:44 si hlavní trenér Polkowic Karol Kowalewski vzal oddechový čas. Ten na necelé dvě minuty pozastavil skórování na obou stranách. Body přidala až v posledních vteřinách Tereza Vyoralová z trestných hodů. Do poslední čtvrtiny vlétly hráčky ZVVZ USK Praha doslova jako vítr. Dopředu je hnalo opět skvěle fandící publikum a Pražanky stále navyšovaly svůj náskok. Ve chvíli, kdy Emese Hof proměnila po nesportovní chybě oba trestné hody, tak byl náskok domácích již 16 bodů. Polky se dopouštěly v útoku nevynucených ztrát a snížila se také jejich střelecká úspěšnost. Šest minut do konce utkání Polky proměnily dva trestné hody, jednu střelu za dva body a snížily tak manko na 13 bodů. Na toto snížení zareagovala trenérka Natália Hejková oddechovým časem. Ten vyvedl hostující hráčky z tempa a domácí opět převzaly otěže utkání. Vytvořený náskok ještě navýšily a připisují si sedmou výhru v řadě.

Nejužitečnější hráčkou utkání byla Veronika Voráčková, která zaznamenala 11 bodů, 6 doskoků a 2 zisky.  Sekundovala jí Nyara Sabally, která byla s 14 body nejlepší střelkyní utkání. K tomu přidala 6 doskoků, 1 asistenci a 1 blok.

Poslední utkání tohoto roku v rámci Euroleague Women sehraje ZVVZ USK Praha na domácí palubovce příští středu 20.12. od 19:00 proti Serco UNI Györ.

ZVVZ USK Praha – KGHM BC Polkowice 72:56 (16:21, 19:16, 22:7, 15:12)

Sabally 14, Voráčková a Cazorla 11, Ayayi 10, Conde 9, Vyoralová 7, Magbegor a Hof 4, Oblak 2, Přibylová a Šípová 0