Vydřené vítězství

6.12.2023
Tímto týdnem odstartovala první odvetná utkání základní skupiny B v rámci Euroleague Women 23/24. Tým ZVVZ USK Praha cestoval do Francie na utkání s aktuálně 7. týmem tabulky Basket Landes. Po velmi vyrovnaném a napínavém utkání si hráčky ZVVZ USK Praha odvážejí z Mont-de-Marsan cenné a vydřené vítězství, když porazily domácí tým 69:62.

ZVVZ USK Praha vstoupilo do prvního odvetného utkání skvěle, když si vytvořilo ihned v úvodu 8 bodový náskok. Skóre otevřela v prvním útoku proměněnou tříbodovou střelou Valériane Ayayi. Hráčky vedené kapitánkou Tejou Oblak v úvodních minutách výrazně přehrávaly domácí celek až do stavu 12:4. Landes trápila i nízká úspěšnost střelby z pole, a tak si za tohoto stavu i trenérka domácího celku Julie Barennes vzala oddechový čas, který měl rozjetý vlak USK pozastavit. A bohužel se povedlo. V ten pravý čas se Francouzky trefily, a i díky chybám na straně Pražanek snížily až na jeden bod. V tu chvíli však podržela hostující celek Nyara Sabally a její proměněné trestné hody. Předvedená hra obou celků vedla k vyrovnanému stavu po první čtvrtině 16:16. V úvodu druhé čtvrtiny se hráčky Landes dostaly do laufu a bodově stále držely s Pražankami krok. Bouřlivá hala dodávala Francouzkám v těžkých chvílích energii. Hráčky ZVVZ USK se v tomto úseku hry dopouštěly nevynucených chyb, i přesto byla hra velmi vyrovnaná a týmy se přetahovaly každým košem o vedení. Svěřenkyně Natálie Hejkové se necelé dvě minuty do konce 2. čtvrtiny nemohly pořádně trefit. V těžkých chvílích je však podržela opět Nyara Sabally, která dala v rychlém sledu dva koše za sebou a USK tak bylo s Landes bodově v kontaktu. Po trojce Veroniky Voráčkové a střele Maríi Conde se dostalo dokonce opět do vedení 35:34. María pak střelou v poslední vteřině přidala na konto USK další dva body a ZVVZ USK Praha šlo o poločasové přestávce do šatny za stavu 37:34 pro USK.

Třetí čtvrtina proběhla ve stejném duchu. Oba týmy hledaly recept, jak skórovat a ani tato čtvrtina se neobešla bez nevynucených ztrát na obou stranách. Na straně USK se povedlo přidat další body až ve 3. minutě 3. čtvrtiny, když Maite Cazorla navýšila bodový náskok o proměněnou šestku, kterou střílela za udělenou technickou chybu pro trenéra domácích. V týmu Basket Landes se dařilo jako v prvním vzájemném utkání Luise Geiselsoder a také Yohaně Ewod, která byla po skončení utkání nejužitečnější hráčkou na straně francouzského týmu. Ve finále vyšla 3. čtvrtina bodově lépe Landes, a tak se do poslední desetiminutovky vstupovalo za stavu 52:51. Vedení si však zkraje 4. čtvrtiny vzala opět na svou stranu Teja Oblak, která po asistenci Veroniky Voráčkové proměnila další tříbodovou střelu. Nebylo to však finální, jelikož se skóre ještě několikrát změnilo. Zlom nastal za stavu 62:62, když Alexis Peterson zaznamenala dvě ztráty za sebou a USK dokázalo tyto chyby potrestat. Nejdříve se trefila střelou za dva body María Conde a následně Nyara Sabally z trestných hodů. Trenérka Basket Landes chtěla výsledek ještě zvrátit oddechovým časem.  Místo toho ale María Conde proměnila poslední střelu utkání a navýšila tak bodový náskok na sedm bodů. Tým si tak zajistil šestou výhru v řadě a stále si drží 1.místo v tabulce skupiny B.

Nejužitečnější hráčkou utkání se stala Nyara Sabally, která si připsala 16 bodů, 5 doskoků a 4 zisky. Valériane Ayayi pak zaznamenala double-double za 14 bodů a 13 doskoků. 

 Basket Landes – ZVVZ USK Praha 62:69 (16:16, 18:21, 18:14, 10:18)

Sabally 16, Ayayi 13, Conde 11, Oblak a Voráčková po 10, Cazorla 7, Magbegor 2