USK ovládlo šlágr kola

29.11.2023
Nejočekávanější duel 7.kola ženské Euroligy byl k vidění dnes večer na Královce, kdy domácí ZVVZ USK Praha hostilo turecký CBK Mersin. Jednalo se tak o přímý souboj o první příčku v tabulce skupiny B, jelikož oba týmy měli před tímto utkáním stejnou bilanci výher a porážek. Výhru a první pozici v tabulce si po dnešním skvělém výkonu vybojovalo domácí USK, když v dramatickém souboji přehrálo Mersin 71:67.

Svěřenkyně Natálie Hejkové nezastihl začátek utkání v nejlepším rozpoložení. Mersin v úvodu táhla především Marina Mabrey, která vstřelila v první čtvrtině 11 bodů a napomohla, tak svému týmu k získání bodového náskoku. I přes to, že se v posledních minutách první čtvrtiny hráčky USK nadřely na každý koš, tak bod po bodu začaly stahovat bodové manko. Po koši Nyary Sabally v první desetiminutovce snížily Pražanky na 5 bodový rozdíl. To bylo v úvodní čtvrtině jejich maximum. Druhá čtvrtina byla bodově velmi vyrovnaná. Týmy se přetahovaly o každý bod. I tak se ale Mersinu podařilo navýšit o dva body svůj celkový náskok a do šaten tak týmy šly za stavu 37:28 pro hostující celek.

Po poločasové přestávce USK ukázalo, že se nevzdává a zaznamenalo sedmibodovou šňůru. Dotáhlo se tak na rozdíl jednoho koše a v 5.minutě 3.čtvrtiny po trestných hodech Valériane Ayayi srovnalo na 41:41. Následně oba celky skórovaly především z čáry trestného hodu. Po šestkách Veroniky Voráčkové v 8.minutě třetí desetiminutovky se tým dostal do tříbodového vedení, které Mersin dokázal do konce čtvrtiny korigovat pouze na body dva. Do poslední desetiminutovky USK vstupovalo s dvoubodovým vedením, které po koši z podkoše navýšila na 4 body Nyara Sabally, která v tu chvíli měla na svém kontě již 15 bodů. I přes aktivní obranu hostující tým snížil opět na rozdíl jednoho koše. Následně však přišel úsek hry, kdy se hráčky ZVVZ USK Praha dopustily na útočné palubovce nevynucených ztrát a Turkyním tak dovolily srovnat a posléze vzít vedení opět do svých rukou. Obrana obou celků byla velmi aktivní. V tu nejdůležitější chvíli vstřelila trojku Veronika Voráčková a zahájila necelé čtyři minuty před koncem obrat domácích. V tom jí podpořila Ezi Magbegor, která v následujícím útoku trojkou o desku navýšila bodový náskok USK na čtyři body. Pražanky hnala kupředu i skvělá atmosféra v hale Královka. Tým z Mersinu však dokázal znovu dorovnat stav, když se o potřebné body postarala kapitánka Alina Iagupova. Bojovnost domácích byla však vidět na obou polovinách hřiště. USK poslala do vedení košem s faulem po asistenci Veroniky Voráčkové Nyara Sabally. Agresivní obrana v koncovce utkání přinášela na obou stranách mnoho osobních chyb. Po trestných hodech Maite Cazorly ZVVZ USK Praha vedlo 69:65 a do konce utkání zbývalo pouhých 38 vteřin. Následně Mersin nevyužil možnosti snížit trestnými hody a USK tento dramatický zápas dovedlo do úspěšného konce.

Nejužitečnější hráčkou utkání byla v tomto utkání Nyara Sabally, která zaznamenala double-double za 19 bodů a 10 doskoků. Sekundovala jí Ezi Magbegor, která dala 11 bodů a dále měla 9 doskoků a 4 asistence.

ZVVZ USK Praha – Cukurova Basketbol Mersin 71:67 (14:21, 14:16, 27:16, 16:14)

Sabally 19 (10 d.), Cazorla 15, Magbegor 11 (9 d., 4 a.), Oblak 8, Voráčková a Ayayi po 7, Conde a Vyoralová po 2, Šípová, Andělová, Hof a Přibylová 0