Představení soupeře: Cukurova Basketbol Mersin

27.11.2023
Ve středu zamíří na Královku finalista a stříbrný medailista z loňského Final Four Euroleague Women. Tým ZVVZ USK Praha přivítá v přímém souboji o první místo ve skupině B tým Cukurova Basketbol Mersin. Zápas začíná již tradičně v 19:00. I tohoto soupeře si teď blíže představíme.

V případě Mersinu se nejedná o klub s dlouhou historií. Jak logo klubu napovídá, tak byl Mersin založen až v roce 2017, když zakoupil práva na účast v nejvyšší turecké soutěži. V první sezóně si hned připsal účast v semifinále play-off. V následující sezóně z toho už bylo finále, kde „nováček“ nestačil na giganta Fenerbahce Istanbul. Tato stříbrná příčka však otevřela Mersinu bránu pohárové Evropy, kde v roce 2022/2023 zaznamenal zatím svůj největší úspěch, kterým je stříbrná medaile z Final Four Euroligy. I letos má tento turecký celek soutěž velmi dobře rozehranou.

Důvodem je i to, že byl v letním přestupovém období velmi aktivní, a to jak při nákupech, tak i odchodech jednotlivých hráček. Tým opustilo po loňské vydařené sezóně sedm hráček a devět nových přišlo. Klíčovým jménem je určitě Alina Iagupova. Ukrajinská hráčka, která po třech letech v dresu Fenerbahce Istanbul změnila angažmá. Tu v týmu doplnila Marina Mabrey, která loni nastupovala v italském týmu Schio či maďarské duo Agnes Studer a Virag Kiss, které v létě zazářily v národním týmu.

Vzájemná bilance mezi těmito týmy mluví lépe pro USK, kdy se Pražanky ze tří odehraných utkání radovaly rovnou dvakrát. Poslední vzájemné utkání proběhlo na Královce právě při loňském Final Four, kde USK utrpělo již zmíněnou porážku. V dosavadním průběhu sezóny si svěřenkyně hlavního trenéra Oraka připsaly pouze jednu prohru, která přišla ihned v úvodním duelu proti Salamance a mají tak shodně s USK 11 bodů v tabulce skupiny B. Nejlepší střelkyní týmu je již zmíněná Alina Iagupova, která v šesti utkáních dala 111 bodů. V průměru si tak připisuje 18,5 bodu na zápas. Daří se jí také na doskoku, kde má v průměru 5 doskočených míčů na zápas a také v asistencích, kde si připisuje 4.7 asistencí na utkání. Spolehnout se v dosavadní sezóně může Mersin také na Američanku Marinu Mabrey, která má v průměru na utkání 19.4 bodů, 5.4 doskoků a 3.2 asistencí.

Přijďte podpořit ve středu 29.11. hráčky ZVVZ USK Praha v souboji o první místo v základní skupině B ženské Euroligy!