Představení soupeře: Virtus Segafredo Bologna

21.11.2023
Předposlední venkovní utkání v tomto roce v rámci Euroleague Women čeká již tuto středu hráčky ZVVZ USK Praha, a to na půdě italské Bologni. Úvodní rozskok je v aréně PalaDozza naplánován na 20:30. Je tak na čase si přiblížit středečního soupeře.

Před letošní sezónou bylo pro Bolognu prioritou udržet většinu týmu pospolu a to se také podařilo. I přes to nastaly v týmu výrazné změny a to hlavně na pozici hlavního trenéra, kdy vedení klubu angažovalo francouzského trenéra Pierra Vincenta. Tento francouzský trenér zahájil svou profesionální trenérskou kariéru v Bourges, kde získal 4 ligové tituly a 5 francouzských pohárů. Stal se i trenérem francouzské reprezentace s kterou přivezl medaile, jak z mistrovstvích Evropy, tak z Olympijských her. V roce 2017 se trenér přesunul do Itálie, kde trénoval nejdříve Berretu Familii Schio a od letošní sezóny právě tým z Bologni. Na základě jeho trenérského stylu přišly do týmu tři nové hráčky - Lauren Cox, Haley Peters a Chiara Consolini. Klíčovou posilou je Američanka Lauren Cox, která do klubu přišla z Valencie, kde se v minulém roce výrazně zviditelněla.

Nejužitečnější hráčkou italského celku je v letošním ročníku Euroligy Cecilia Zandalasini, která si v průměru připisuje 14,6 bodu na zápas, kraluje na doskoku a vede statistiky svého týmu i v počtu asistencí. Druhou nejlepší střelkyní po Zandalasini je s průměrem 13 bodů na zápas Ivana Dojkič. Chorvatská reprezentantka, kterou fanoušci USK znají z jejího působení na Královce v sezóně 2020/2021.

ZVVZ USK Praha a Virtus Segafredo Bologna se v historii této soutěže utkaly zatím dvakrát, a to v loňské sezóně, kdy se v obou případech radovalo z výhry USK. V letošním ročníku Euroleague Women má Bologna zatím bilanci 3-2, když nestačila ve skupině B na Mersin a Villeneuve d’Ascq. Díky těmto výsledkům jí patří v tabulce 3.místo za dvojicí ZVVZ USK Praha a Cukurova Basketbol Mersin. V italské soutěži má pak tento tým prozatím bilanci 7-1 a drží si 2. příčku v lize za Benátkami.