O osudu utkání rozhodl druhý poločas

17.11.2023
Na státní svátek se v hale Královka uskutečnila dohrávka 1.kola základní části Chance ŽBL. ZVVZ USK Praha přivítala na domácí palubovce SBŠ Ostravu, která v letošním ročníku stále čeká na výhru. Ostravanky stačily na tempo USK pouze v první čtvrtině a pražanky si tak v prvním utkání po reprezentačním okně připisují výhru 96:51.

První poločas byl z pohledu USK jak na horské dráze. Úvod utkání byl od obou týmů velmi opatrný, týmy nebyly střelecky tolik úspěšné. Na straně USK se v prvních minutách zadařilo na obou stranách palubovky Ezi Magbegor. V druhé části první čtvrtiny začalo být USK výrazně aktivnější v obranně. Jeho agresivní obrana vedla k nevynuceným ztrátám Ostravanek a k vytvoření dvouciferného náskoku na straně pražanek. Za stavu 18:4 pro USK si vzala trenérka hostujícího týmu Iveta Rašková time-out. Tento oddechový čas Ostravu nakopl k výraznému snížení bodového rozdílu, když i díky ztrátám USK zaznamenalo SBŠ devítibodovou šňůru, kterou se dotáhla na rozdíl pěti bodů.

I v úvodu druhé čtvrtiny se Ostrava držela na dostřel. I přes ne zcela dobrou úspěšnost střelby si hráčky ZVVZ USK Praha však budovaly náskok bod po bodu. Po necelých šesti minutách druhé čtvrtiny po koši Nyary Sabally se bodový náskok opět přehoupl přes dvoucifernou bodovou hranici, kterou hráčky Ostravy už do konce prvního poločasu nedokázaly smazat. Ba naopak.

Stejně tak jako na začátku utkání se totiž vstup do druhého poločasu vydařil Ezi Magbegor. Ta nejdřív v prvním útoku třetí čtvrtiny vstřelila trojku a v dalším útoku po ztrátě Halátkové skórovala za dva body. USK si v tu chvíli podruhé v utkání vybojovalo více než 20-ti bodový náskok, který po čas druhého poločasu už jen navyšovalo. Ostravanky už nedokázaly držet krok s tempem USK, které zlepšenou obranou a týmovým pojetím hry zcela ovládlo celý druhý poločas. Ten zdobil především rychlý přechod, který pramenil právě z aktivity na obrané polovině.

Nejlepší střelkyní utkání byla Ezi Magbegor, která zatížila konto soupeře 20-ti body. K tomu přidala 7 doskoků, 6 bloků a zároveň byla spolu s Nyarou Sabally nejužitečnější hráčkou utkání. Nyara si připsala v dnešním utkání double-double za 19 bodů a 13 doskoků. Dalšími dvoucifernými střelkyněmi byla Veronika Voráčková (12 b.), María Conde (10 b.) a Emese Hof (10 b.).

ZVVZ USK Praha – SBŠ Ostrava 96:51 (22:17, 29:18, 26:7, 19:6)

Magbegor 20, Sabally 19, Voráčková 12, Conde, Hof po 10, Andělová 7, Přibylová a Vyoralová po 6, Ayayi 4, Oblak 2, Šípová 0