Drama s vítězným koncem

31.10.2023
Již třetí euroligové utkání v řadě si drží basketbalistky ZVVZ USK Praha neporazitelnost. V posledním zápase před reprezentačním oknem si Pražanky výhrou 74:63 nad francouzským soupeřem zajistily prozatimní první místo v tabulce skupiny B.

Od úvodního rozskoku bylo vidět, že se bude jednat o velmi silově náročné utkání. Vstup do zápasu dirigovala na straně domácích Veronika Voráčková, díky jejímž šesti bodům se dostalo USK ve 2. minutě utkání do vedení 8:2. Francouzský celek se však držel stále na dostřel a ubíral bod po bodu z náskoku USK. Když se v 5. minutě utkání trefila za dva body Shavonte Zellous, tak šel Villeneuve poprvé v utkání do vedení. Za stavu 14:18 pro Villeneuve si trenérka Natália Hejková vzala oddechový čas, aby zastavila bodovou šňůru francouzských basketbalistek. Tah to byl skvělý, jelikož se podařilo domácímu celku opět skóre srovnat. Týmy se po zbytek čtvrtiny přetahovaly o každý bod a střelecky štědrá první čtvrtina skončila 22:22. V úvodu druhé čtvrtiny se opět o vedení přihlásilo ZVVZ USK Praha. Za stavu 30:24 pro domácí si vzal trenér Maziane oddechový čas. Bodový náskok USK se však stále pohyboval okolo pěti bodů. Villeneuve se dostával do hry i díky trestným hodům, kterých za druhou čtvrtinu střílel sedm. Po proměněné trojce Maxuella Mbaka se šlo do šaten o poločasové přestávce za stavu 42:40.

Druhý poločas sliboval i díky výsledku z prvního poločasu určité drama. To se taky stalo, jelikož třetí čtvrtina z pohledu Češek nebyla nikterak vydařená. Francouzky byly aktivnější na doskoku, USK se doupouštělo ztrát a nepodržela nás ani úspěšnost střelby. Obrat začala ještě ve třetí čtvrtině Nyara Sabally, která byla v danou chvíli vidět na obou koncích hřiště a napomohla ve svém prvním domácím euroligovému utkání k zisku další výhry. I přes to, že i velkou část čtvrté čtvrtiny byl stav velmi vyrovnaný, tak v posledních minutách utkání svěřenkyně Natálie Hejkové vzaly vývoj zápasu zcela do svých rukou a připisují si již čtvrtou výhru v letošním ročníku Euroligy žen.

Nejužitečnější hráčkou utkání byla Nyara Sabally, která zaznamenala 21 bodů a 8 doskoků. Skvělý zápas také odehrála naše podkošová síla – Ezi Magbegor. Ezi zatížila konto soupeře 15-ti body, doskočila 7 míčů a měla 5 asistencí. Dalšími dvoucifernými střelkyněmi bylo španělské duo – María Conde a Maite Cazorla.

ZVVZ USK Praha – Villnuve d’Ascq LM 74:63 (22:22, 20:18, 12:13, 20:10)

Sabally 21 (8 d.), Magbegor 15 (6 d., 5 a.,5 blk.,), Cazorla 13 (5 d.), Conde 10 (4 d.,5 a.), Voráčková 8 (5 d.), Hof 4 (5 d., 5 a.), Andělová 3, Vyoralová 0