Představení soupeře: Villeneuve d’Ascq LM

30.10.2023
V úterý 31.10. čeká hráčky ZVVZ USK Praha poslední euroligový zápas před reprezentační pauzou. Utkání se sehraje již tradičně v hale Královka od 19:00. Je na čase si tohoto francouzského soupeře více přiblížit.

Klub byl založen roku 1987.  Po 12 letech nastoupil poprvé k utkání nejvyšší francouzské soutěže. Zde získal titul mistra Francie a stal se vícemistrem. Dále se stal i vítězem francouzského poháru. V evropských soutěžích klub figuroval za ty roky, jak na seznamu Euroligy, tak i EuroCupu. Ten dokonce v roce 2015 vyhrál.

V letošní sezóně bude francouzský celek nastupovat v Eurolize žen a návrat mezi elitu bude pro Villeneuve d‘Ascq velkou zkouškou. Na soupisce letních transferů zaujmou ihned dvě jména. Dvaadvacetiletá rozehrávačka Maxuealla Lisowa-Mbaka, která do klubu přišla z Itálie a zkušená Shavonte Zellous, která odehrála několik sezón v WNBA.

V aktuální sezóně Euroligy má francouzský celek bilanci dvou výher a dvou proher. První výhra přišla ihned v úvodním zápase letošního ročníku proti Serco UNI Györ, kde tým ze severu Francie vyhrál v napínavém utkání o jeden jediný bod (93:92). Další dvě utkání ve skupině B … Nejdříve svěřenkyně trenéra Maziana nestačily na španělskou Avenidu (65:79). O týden později si připsaly další porážku, když podlehly tureckému Mersinu (64:83). Chuť si spravily až v domácím utkání proti Bologne (78:62). V tabulce skupiny B patří francouzskému týmu momentálně 5.příčka.

V historii této soutěže se ZVVZ USK Praha a Villneuve d’Ascq LM utkají již po páté. V přechozích čtyřech duelech to byl vždy český tým, který se radoval z výhry. Poprvé se týmy potkaly v sezóně 2017/2018, kde USK vyhrálo v prvním duelu 88:51. O dva měsíce později v odvetném zápase přidal pražský celek výhru 72:59. Další dvě utkání spolu týmy sehrály hned v další sezóně 2018/2019. Ve třetím vzájemném klání se USK podařilo překonat stobodovou hranici, kdy vyhrál 101:61 na půdě soupeře. Utkání na domácí palubovce pak skončilo výhrou 84:68.