První výhra na domácí palubovce v letošním ročníku Chance ŽBL

28.10.2023
Na státní svátek bylo k vidění v hale Královka pražské derby, kdy se tým ZVVZ USK Praha utkal v prvním domácím utkání s dosud neporaženým celkem BLK Slavia Praha. Domácí celek si v tomto utkání připsal další výhru, když slávistky porazil výrazně 97:50.

Začátek utkání byl z obou stran nejistý. Oba týmy se dopouštěly nepřesností, jak na útočné, tak i obranné polovině. I to vedlo čtyři minuty před koncem první čtvrtiny k vyrovnanému stavu. Po tříbodové střele Gabriely Andělové si hráčky pomalu začaly vytvářet bodový náskok, jehož růst podpořila Gabriela další trefenou trojkou. Z obou stran se jednalo o bodově štědrou čtvrtinu, kdy tým z Královky vstřelil 32 bodů a jeho soupeř 21. Druhá čtvrtina už nebyla střelecky tak produktivní. I tak svěřenkyně Natálie Hejkové dokázaly navýšit svůj bodový náskok v utkání, a to hlavně díky zlepšené aktivitě v obraně, z které plynuly lehké body. K navyšujícímu se bodovému rozdílu napomohla i střelecká neúspěšnost hostujícího celku. Tři minuty do konce prvního poločasu navýšila María Conde svojí střelou za dva body náskok domácích na dvacet bodů.

Po poločasové přestávce zvýšily hráčky USK svou aktivitu v obraně. Týmovým pojetím a zlepšenou komunikací trestaly chyby soupeře a navyšovaly tak svůj náskok. To potvrzuje i výsledek třetí čtvrtiny, který skončil 28:8 ve prospěch ZVVZ USK Praha. Čtvrtou čtvrtinu otevřela bodově Veronika Šípová, která proměnila oba trestné hody. Na obranné půlce se o několik vteřin později zaskvěla blokem. I přes nižší úspěšnost střelby si domácí hráčky aktivitou na útočném doskoku zajišťovaly další šance ke skórování. I to vedlo k dnešní výhře nad soupeřem 97:50.

Nejužitečnější hráčkou utkání byla Nyara Sabally, která si připsala svůj první start v Chance ŽBL.  Nyara zaznamenala 14 bodů, 8 doskoků, 4 asistence a 3 zisky s celkovou užitečností 25. Hned šest hráček domácího týmu zaznamenalo dvouciferný počet bodů. Nejlepší střelkyní utkání byla Veronika Voráčková, která zaznamenala 18 bodů. Dále se k ní připojila Gabriela Andělová s 15-ti body, již zmíněná Nyara Sabally, Ezi Magbegor se 14-ti body, María Conde s 11-ti body a Tereza Vyoralová s 10-ti body.

ZVVZ USK Praha – BLK Slavia Praha 97:50 (32:21, 18:11, 28:8, 19:10)

Voráčková 18, Andělová 15, Sabally 14 (8 d., 4 a., 3 z.), Magbegor 14, Conde 11, Vyoralová 10, Šípová 7, Hof 6, Petlanová 2, Cazorla a Přibylová 0