Představení soupeře: Perfumerias Avenida

24.10.2023
Ve středu v 20:30 čeká tým ZVVZ USK Praha další kolo základní části Euroligy. Pražanky se ve španělské Salamance utkají s týmem Perfumerias Avenida a zabojují o další výhru. Je na čase si španělského soupeře představit trochu blíže.

Španělský klub byl založen v roce 1988 pod názvem sportovní skupina University of Salamanca. O čtyři roky později postoupil do 1.národní divize, v které hrál dvě sezóny. V roce 1994 se poprvé kvalifikoval do evropské soutěže – Ronchetti Cup, ve které se dostal do čtvrtfinále. V sezóně 1995/1996 si tým zajistil první úspěch ve španělské lize když získal stříbrné medaile. Zároveň získal ve stejný rok i bronzovou medaili v poháru Copa de la Reina. Medaile klub sbíral i v nadcházejících sezónách. To už však i pod názvem Club Baloncesto Avenida, jež odkazuje na síť parfumerií, která se stala hlavním sponzorem. Už s novým názvem si tým v roce 2006 zajistil mistrovský titul a pohár pro vítěze poháru.  V sezóně 2010/2011 si pak připsal vítězství v Eurolize a Superpoháru. Poslední Final Four Euroligy si Avenida zahrála v sezóně 2021/2022 kdy vybojovala bronzové medaile. Soupeřem v zápase o třetí místo jim bylo tehdy ZVVZ USK Praha.

I Salamanca se v létě činila na přestupovém trhu. Přivedla Olcay Akir, která hraje první sezónu mimo svou vlast a jejími přednostmi je rychlá hra vpřed a agresivní obrana hráče s míčem. Dále Avenida podepsala mistryni Evropy Antionii Delaere či nadějnou Siku Kone z Mali, která zazářila na mistrovství světa.

V letošním ročníku Euroligy má Avenida zatím herní bilanci 2:1, když porazila Villeneuve d’Ascq a CBK Mersin. Jedinou prohru si připsala minulý týden proti Virtus Segafredo Bologna. Co se týče vzájemných soubojů, tak poprvé se týmy střetly už v roce 2006. Do dnešního dne pak proti sobě hrály ještě 17x. V minulé sezóně na sebe narazily USK a Avenida v play off Euroligy, které se hrálo na dvě vítězná utkání. Pražský celek vyhrál 2:1 na zápasy a zařídil si tak svou další účast ve Final Four.