Týmová obrana základem úspěchu

18.10.2023
Dnes v podvečerních hodinách se odehrálo v univerzitní hale města Györu 3.kolo ženské Euroligy mezi Serco UNI Györ a ZVVZ USK Praha. Pražanky čekalo druhé venkovní utkání v řadě. V přítomnosti svých fanoušků, kteří přijeli hráčky podpořit až do Maďarska, vyhrály svěřenkyně Natálie Hejkové 83:64 a zapisují si druhou výhru do tabulky skupiny B.

Úvodní čtvrtina patřila pražskému celku. Skóre utkání otevřela několik vteřin po úvodním rozskoku Ezi Magbegor. Ve třetí minutě utkání po koši Maríi Conde si začalo ZVVZ USK budovat mírný náskok, a to po kvalitní obraně, kterou nutily Maďarky do těžkých střeleckých pozic. Györ se však nevzdal. V druhé čtvrtině začal být více agresivních na obou polovinách hřiště, a to vedlo ke snížení skóre. Na tuto skutečnost zareagovala trenérka Hejková oddechovým časem, po kterém si hráčky ZVVZ USK Praha dokázaly vytvořit mírný bodový náskok, který činil sedm bodů. Ne však na nedlouho, jelikož i díky proměňování trestných hodů se maďarský celek dostal opět na dostřel. V tu chvíli vzala situaci do rukou Veronika Voráčková a svojí tříbodovou střelou dodala do týmu opět klid. První poločas skončil za stavu 42:35 pro ZVVZ USK Praha.

Po poločasové pauze navázaly svěřenkyně Natálie Hejkové na výkon z konce prvního dějství. Hráčky dokázaly přitlačit v obraně a následně využít ztrát soupeře ke skórování bodů a tvorbě náskoku. Za celý zápas se týmu podařilo proměnit po ztrátách soupeře 27 bodů. Tuto statistiku tým podpořil i na útočném doskoku. Ve chvíli, kdy Tereza Vyoralová proměnila ve třetí čtvrtině svou střelu, tak ZVVZ USK vedlo už o osmnáct bodů. Györ však opět ukázal, že se nevzdává a zabojoval o snížení. Poslední čtvrtina byla zcela v režii týmu z Prahy. Hráčky v úvodu poslední desetiminutovky se dostaly k hranici dvacetibodového náskoku, a i přes pokusy Maďarek o vyrovnání nepolevily a do konce utkání měly hru pod kontrolou. O tom vypovídá i fakt, že Pražanky strávily ve vedení celých 38 minut.

Další skvělý výkon předvedla Ezi Magbegor, která se stala nejlepší střelkyní týmu s 21 body. Dalšími dvoucifernými střelkyněmi byla Tereza Vyoralová, která si připsala 16 bodů. Dále Maite Cazorla s 15 body a Veronika Voráčková s 13 body.

Serco UNI Györ – ZVVZ USK Praha 64:83 (13:21, 22-21, 17-20, 12-21)

Mabegor 21 (8 d.), Vyoralová 16, Cazorla 15 (8 a.), Voráčková 13 (5 zisků), Andělová a Conde po 8, Hof 2, Petlanová, Přibylová a Šípová 0