Představení soupeře: KGHM BC Polkowice

10.10.2023
Už ve středu v 19:00 čeká hráčky ZVVZ USK Praha druhý zápas v základní skupině Euroligy a to na půdě polských Polkowic. Je tak čas si tento klub představit.

KGHM BC Polkowice byl založen v roce 1983. Tehdy se klub zaměřoval především na atletiku a vystupoval pod názvem „Orzeł“. O 9 let později se klub rozhodl o založení oddílu basketbalu. V roce 1996 byl ženský basketbalový tým přihlášen do druhé nejvyšší soutěže v Polsku, kde působil po dobu následujících tří sezón. V sezóně 1999/2000 došlo k reorganizaci ligového soutěžního systému polským basketbalovým svazem a tým postoupil v dalším roce do nejvyšší soutěže. K tomuto úspěchu pomohl týmu i nový titulární sponzor CCC sp.z.o.o., který byl s týmem spjat po velkou část jeho existence. Každým rokem se tým umisťoval v první lize na vyšších příčkách a v roce 2005 získal svojí první bronzovou medaili. Průlomovou sezónou byl pro polský tým rok 2008, kdy poprvé nastoupil do evropské soutěže – EuroCup žen. Ve skupině narazil i na český tým KARA Trutnov. Za Polkowice v té době nastupovala i dlouholetá česká opora Veronika Bortelová. Další medailový úspěch si klub připsal v roce 2012, kdy skončil v polské lize na druhém místě za Wisła Can-Pack Kraków. V nadcházejících letech tým sbíral další medaile a skvělá umístění. První start v Eurolize si klub připsal v sezóně 2010/2011.

Nejúspěšnější sezónou v historii klubu byla 2012/2013, kdy se polkowický klub stal mistrem republiky, vyhrál polský pohár a prožil skvělou sezónu v Eurolize.

Do nové sezóny 2023/2024 klub vstoupil s novými posilami, které představují kvalitu a zkušenost. Polský celek posílily hráčky jako slovinská reprezentantka Nika Barič, bývalá hráčka ZVVZ USK Praha Dragana Stankovič či nedávno oznámená hráčka Washington Mystics Brittney Sykes.

První vzájemné utkání sehrály hráčky ZVVZ USK Praha s polským týmem již v roce 2012. Vyrovnané utkání skončilo výhrou pražského celku 67:65. V následujících letech se týmy utkaly ještě 9x. Celková bilance 9:1 mluví zcela ve prospěch týmu z Královky. Naposledy se týmy střetly v minulé sezóně, kdy na sebe narazily v základní skupině jak je tomu i v sezóně letošní.

Do základní části Euroligy se letos dostal klub z Polkowic přes kvalifikaci, kde vyzval ve dvou zápasch turecký tým Besiktas JK. Polský celek zvítězil, jak v domácím, tak ve venkovním utkání a dle losu se zařadil do skupiny B.