Představení soupeře: Basket Landes

3.10.2023
Již zítra se v prvním utkání ženské Euroligy utká ZVVZ USK Praha s francouzským týmem Basket Landes. Pražský celek vyzve ve sportovní hale Královka vítěze francouzského poháru ve středu od 19:00. Je na čase si našeho prvního soupeře představit.

Basket Landes je francouzský basketbalový klub, který sídlí ve měste Mont-de-Marsan. Jeho počátky jsou však spojeny s obcí Eyres-Moncube. Ten hraje v nejvyšší francouzské lize od roku 2006. Klub byl založen pro rozvoj sportu ve sportovním a společenském životě v regionu Nové Akvitánie. Pyšní se jedním z nejlepších tréninkových center ve Francii. Klubovým posláním je umožnit nejlepším mladým hráčům trénovat tak, aby dosáhli nejvyšší sportovní úrovně. Zároveň však klub klade zvláštní pozornost i na školní program a lékařské sledování. Snaží si vychovávat hráče z regionu, což zajišťuje propojení mezi kořeny klubu a národní elitou.

Od roku 2006 hraje Basket Landes v nejvyšší francouzské lize. V letech 2011-2012 si pak zahrál poprvé v evropském poháru. O dva roky později se dostal do jeho čtvrtfinále. Do ženské Euroligy nakoukl klub poprvé v roce 2019. Mezi jeho největší úspěchy pak bezpochyby patří titul francouzského mistra z roku 2021 a zisk zlatých medailí pro vítěze francouzského poháru v letech 2022 a 2023.

Klub ze země galského kohouta podepsal na novou sezónu celkem osm nových hráček. Z toho se jeví nejvýraznějšími posilami Angela Salvadores, která do klubu přišla z Valencie a americká basketbalistka Alexis Peterson. V týmu Basket Landes jsou převážně hráčky francouzské národnosti, a to dokonce 11 hráček ze 14. Jedná se o velmi mladý tým, jelikož dokonce 11 hráček je narozeno po roce 2000.

Pokud by nás zajímala předešlá vzájemná utkání týmu ZVVZ USK Praha s Basket Landes tak bychom hledali marně. Pražský celek nikdy v ženské Eurolize nenarazil na francouzský tým, což je možní menší nevýhoda. Výraznou výhodou v zítřejším utkání bude však domácí prostředí.