Vítej, Nyaro!

18.9.2023
Nyara Sabally je novou hráčkou ZVVZ USK Praha. 196 centimetrů vysoká Němka bude v příští sezóně oblékat žlutomodrý dres.

Svojí basketbalovou kariéru začala Nyara v rodném Berlíně. První reprezentační start na mezinárodní scéně si připsala v roce 2015 na evropském šampionátu kategorie do 16 let. Následně se pak zúčastnila i evropského šampionátu divize B pro kategorii do 18 let, kde výrazně napomohla svému týmu k zisku titulu a postupu do divize A. Na tomto mistrovství si za své výkony odnesla trofej pro MVP turnaje. Tu stejnou cenu přebrala i o rok později, když s německým reprezentačním výběrem dokázala opanovat i evropský šampionát divize A.

Po úspěšném evropském šampionátu se rozhodla pro univerzitu v Oregonu, kam nastoupila v roce 2018. Během svého působení v zámoří si připsala několik individuálních ocenění a zapsala se i do historických tabulek své alma mater. Ihned ve své první sezóně se dokonce setkala v jednom týmu s naší novou posilou pro nadcházející sezónu Maite Cazorlou. Poraněné koleno však nedovolilo Nyaře v daném roce nastoupit k zápasu. Na univerzitě si zahrála i například se svou starší sestrou Satou, která je už tři roky spjata s týmem Fenerbahce Istanbul. 

V roce 2022 byla draftována do WNBA. V prvním kole si jí jako 5. hráčku vybral New York Liberty, čímž se stala třetí hráčkou Oregonu v první pětce za poslední tři roky. V roce 2023 si pak připsala svůj první start. Kromě hraní se Nyara věnuje také trénování. V sezóně 2022-2023 byla zařazena do trenérského týmu na univerzitě Sacramento State. Její úlohou byla práce s hráči na pozicích 4 a 5 a pomoc při mezinárodním skautingu.