Základní skupina zakončena porážkou

14.8.2023
Třetí a poslední zápas v základní skupině odehrály dnes Lvice U16. Soupeřem jim byl výběr Lotyšska, který měl za dvě odehraná utkání bilanci 1-1 stejně jako Češky. Ve skupině A bylo už před začátkem utkání jasné, že na první příčce skončí Finsko, které vyhrálo všechna svá utkání. Mezi Českem a Lotyšskem se pak mělo rozhodnout o tom, kdo skončí na druhé příčce a bude tak lépe nasazen do osmifinálových bojů.

Jednalo se o vyrovnané utkání od začátku do konce. Oba týmy se několikrát v zápase prostřídaly ve vedení a často bylo skóre i srovnané. Ve čtvrté čtvrtině pak ukázaly Lotyšky svoji sílu, když si dokázaly vytvořit dvouciferný náskok a vedení do konce zápasu už nepustit. Na obou týmech bylo od začátku vidět, že chtějí hrát rychle dopředu. O tom svědčilo i sedmnáct bodů českého týmu z rychlých protiútoků. Soupeř jich dokázal vstřelit šestnáct. Lotyšsku se také dařilo trestat chyby Lvic, když po ztrátách českého týmu dokázaly dát dvacet dva bodů. Zásadním však bylo v tomto utkání proměňování trestných hodů. Lvice měly úspěšnost pouze 40 %, když netrefily třináct šestek z 21 vystřelených.

Evropský šampionát U16 pokračuje v úterý, kdy jsou na řadě osmifinále. Český tým po skončení na třetí příčce vyzve Maďarky, které skončily ve skupině B druhé. Úvodní rozskok je naplánován na 15:30.

Česko – Lotyšsko 63:72 (18-12, 13-20, 17-19, 15-21)

Salačová 12, Kalná a Pavelcová po 11, Bláhová, Pilařová a Zídková po 6, Rychtecká 4, Hamzová, Metyšová po 3, Kaducová 1, Šubová 0