Bilance Lvic na ME U16 zatím 1-1

12.8.2023
V pátek začal pro české reprezentantky do šestnácti let evropský šampionát divize A, který se letos koná v tureckém Izmiru. V úvodním utkání se výběr Richarda Fouska střetl s výběrem Portugalska a připsal si svojí první výhru ve skupině A. Dnes vyzvaly Lvice tým Finska, který byl však nad jejich síly. Zápasová bilance Češek po dvou utkáních je tedy jedna výhra a jedna porážka. Poslední utkání základní skupiny odehrají Lvice už zítra ve 20:30 proti Lotyšsku.

Česko – Portugalsko 67:45 (10-7, 22-5, 10-18, 25-15)

Od úvodního rozskoku se Češkám dařilo především v obraně, kdy hráčkám Portugalska dovolily za osm minut hry vstřelit pouze dva body. Výrazný náskok si v první čtvrtině však ani přes skvělou obranu nedokázaly vytvořit. To přišlo až v druhém dějství, kdy zaznamenaly dvoucifernou bodovou šnůru a zároveň dokázaly ubránit portugalské hráčky, které vstřelily za celou čtvrtinu pouze pět bodů. Po poločasové přestávce se však hra otočila a bylo vidět, že se Portugalky nechtějí jen tak lehce vzdát. Ty se díky zlepšené hře dotáhly na rozdíl jednoho bodu. To však bylo jejich maximum. Češky si vedení pohlídaly a v poslední desetiminutovce dokázaly bodový rozdíl ještě navýšit.

V zápase se bodově nejvíce dařilo Barboře Šubové, která vstřelila 15 bodů. Dalšími dvoucifernými střelkyněmi byla Julie Pilařová s 12 body a Nikola Kubínová, která zapsala bodů 11.

 

 

Finsko – Česko 62:54 (14-9, 15-18, 20-12, 13-14)

Vstup do druhého utkání vyšel mnohem lépe Finkám, když si necelé čtyři minuty do konce první čtvrtiny dokázaly vytvořit devítibodový náskok. Příčinou byl především slabší útok Češek, které hlavně trápila úspěšnost střelby a počet ztracených míčů. V druhé čtvrtině však dokázaly Lvice U16 srovnat s Finkami krok a osm minut do poločasu srovnat po trojce Marie Hamzové na 15:15. Češkám se v této desetiminutovce povedlo dostat poprvé v zápase do vedení. To však netrvalo dlouho. Finské hráčky si hned v dalším útoku dokázaly vedení vzít zpět, když se trefily za tři body a do konce zápasu už svůj náskok nepustily.

V zápase se Češkám příliš nedařilo na doskoku, kdy je finské hráčky přeskákaly, jak na obranné, tak i útočné polovině. Stejně tak jako v prvním zápase se bodově nejvíce prosadila Barbora Šubová, která zatížila konto soupeře 15 body.

Barvy USK Praha hájí na tomto šampionátu Ela Zídková, která se v minulé sezóně stabilně řadila k oporám týmu kadetek U17 i juniorek U19. Proti Portugalsku odehrála Ela přes 21 minut. Za tuto dobu si připsala 7 bodů, 5 doskoků, 1 asistenci a 1 zisk. V dnešním utkání proti Finsku si připsala přes 8 minut a 3 doskoky.