Nevydařený start lvic na ME U20

29.7.2023
V úvodním utkání skupiny A na evropském šampionátu v litevské Klaipedě změřil český výběr do dvaceti let síly s výběrem Portugalska. Vydařený vstup do turnaje to však pro Lvice nebyl, jelikož si připsaly porážku 83:68. Už zítra je však čeká další zápas základní skupiny, kdy vyzvou od 19:30 Izrael.

Úvodní minuty zápasu byly velmi vyrovnané. Tým vedený trenérem Viktorem Průšou se lépe prosazoval na útočném doskoku, a i díky tomu se dostal ze začátku hned do mírného vedení. Neproměňováním střeleckých pokusů však Češky o své vedení přišly a byly to právě ony, které ke konci čtvrtiny musely dotahovat. Zlom přišel v druhé čtvrtině, kdy si Češky za pět minut hry nepřipsaly ani jeden bod a díky nevynuceným ztrátám dovolily soupeři odskočit až na patnáctibodový rozdíl.

Do druhého poločasu tak šly nakonec s dvoucifernou ztrátou. V poslední čtvrtině se Lvice dokázaly díky dobré střelecké úspěšnosti a zlepšené obraně přiblížit až na rozdíl šesti bodů. Oddechový čas portugalského trenéra stíhací jízdu Češek však zastavil a manko do konce zápasu už jen narůstalo.

Češky si v zápase nemohly pomoct ani střelbou z dálky, kdy trefily jen čtyři trojky ze sedmnácti pokusů. Stejně tak týmu nepomohlo ani 21 ztrát, které v průběhu zápasu vytvořily. Naopak Lvice dokázaly přeskákat své soupeřky pod košem, kdy si připsaly 43 doskoků. Z toho jich 11 nasbírala Lucie Svatoňová. Bodově se pak nejvíce prosadily Jesika Hibalová a Luisa Vydrová, kdy si obě hráčky připsaly shodně 15 bodů.

 

Portugalsko – Česko 83:68 (21-19, 21-11, 20-21, 21-17)

Hibalová a Vydrová po 15, Kubíčková a Kadlecová po 9, Hauserová 6, Brejchová 5, Svatoňová 3, Ceralová, Hynková a Lišková po 2, Borsová a Pilařová 0