Juniorky jsou sedmé na světě

23.7.2023
V dnešním zápase se Lvice utkaly s Litvou a svoji hru přetavily ve výhru 76:50. Ta jim v Madridu zajistila konečné sedmé místo na Mistrovství světa do 19 let.

Dobrou zprávou bylo, že mladé české hráčky se konečně začaly prosazovat zpoza trojkového oblouku. Od toho se odvíjela psychika, která jasně nahrávala výkonu Lvic. Zápas ze začátku byl vyrovnaný, jako kdyby žádný tým nechtěl udělat nějakou chybu. Až ke konci první desetiminutovky se basketbalistky Viktora Pruši trochu vzdálily a šly s mírným náskokem k lavičkám. Po krátké přestávce Češky dál hrály dobře vytaženou obranu a dostaly se soupeřkám na kobylku a také do 9 bodového vedení. Litevky se do hry vrátily rychlou kombinační hrou a dostaly se na dostřel dvou košů. Lvice se nerozklepaly, zpřesnily obranu a do přestávky si vypracovaly dvouciferné vedení.

Po poločase byla na Litevkách vidět nervozita. Zbytečné ztráty, negativní komunikace směrem k rozhodčím a nízké procento střelby zapříčinily, že jim Češky odskočily až do 18 bodového trháku. Ten se Litevkám před poslední částí podařilo snížit a to znamenalo, že o vítězi ještě není rozhodnuto. České juniorky chtěly výhru více a to se projevilo hlavně ve čtvrté čtvrtině. Litevkám dovolily jen 9 vstřelených bodů a to byla cesta k výhře.

Litva – Česko 50:76 (15:18 25:37 41:55)
Kadlecová 18 (8 doskoků), Velichová 14, Paurová 13 (10 doskoků), Hynková 11, Vydrová 10, Přibylová 6, Brožová 4, Čechová, Hrubá, Jedličková, Nétková, Staňková 0

Bronzová příčka patří Kanadě, která ve skvělém a napínavém utkání přehrála Francii 80:73 v prodloužení. Domácí Španělky hnala 7000 návštěva v zápase o zlato proti USA. Stejně jako v zápase o bronz bylo na co koukat. Vyrovnaný boj rozhodla 22 vteřin před závěrečným klaksonem Cotie McMahon. Španělsko ještě zkoušelo faulem získat více času, ale Američanky si vítězství pohlídaly, přidaly bod z čáry trestného hodu na finální skóre 69:66 z jejich pohledu. Zlato tak putuje za oceán, stříbro zůstává v Evropě.