Japonský start rozhodl

22.7.2023
Duel o konečné sedmé místo čeká české basketbalistky na světovém šampionátu devatenáctiletých. Lvice v souboji zklamaných čtvrtfinalistů podlehly zejména díky nepovedenému úvodu Japonsku 51:67. V posledním utkání na turnaji vyzvou poraženého z odpoledního duelu mezi Litvou a Mali.

V šestém utkání v osmi dnech nechal trenér Viktor Pruša odpočívat ústřední pivotku Emmu Čechovou, která má za sebou ženský EuroBasket a měla by být součástí výběru do 20 let, který již za týden odstartuje evropský šampionát Divize A v litevské Klaipedě. Čechovou v základní pětce nahradila Luisa Vydrová. Právě ona byla jednou českou střelkyní v úvodní pětiminutovce a za stavu 3:12 z českého pohledu si rychle musel brát trenér Pruša oddechový čas.

 

Japonky měly v nohách včerejší prodlužovaný duel s Francií, kde jim jen o kousek utekl postup do semifinále, přesto působily od začátku svěžeji a hrály s větší energií. První čtvrtinu uzavřely sérií osmi bodů a sedmnáctibodový rozdíl nevěstil nic dobrého. A bylo ještě hůře. Na startu druhé čtvrtiny se obě ofenzivy krátce zastavily, Japonky se ale znovu rozjely jako první a jejich náskok byl v jednu chvíli až třiadvacetibodový. Česká lavička jen marně vymýšlela, jak dodat Lvicím do žil ještě trochu energie. Ať zkoušel trenér Pruša cokoliv, český tým přeci jen zabral a série 12:2 na závěr první půle dala hloučku českých fanoušků v jinak poloprázdné aréně WiZink Center důvod věřit ve zvrat v druhém poločase.

 

Český výkon navíc pokračoval na startu druhé půle ve stoupající tendenci, bohužel vždy v důležitých chvílích dokázaly Japonky reagovat. Jednou trefily těžkou trojku v závěru limitu na útok, o pár minut později měly při dalším českém náporu štěstí, že se Lvice nedohodly a jednoduše ztratily míč nebo neproměnily jasnou šanci. Blíž než na jedenáctibodový rozdíl se tak český tým ve třetí čtvrtině, a nakonec za celý druhý poločas nedostal. Češky si nemohly pomoci střelbou z dálky, do koše nepadl ani jeden z dvanácti pokusů, výraznější pomoc nepřineslo ani slušných osmnáct útočných doskoků. Celková úspěšnost z pole byla jen lehce přes 27 procent. 

 

Japonsko – Česko 67:51 (26:9 38:25 53:38)

 

Morioka 15, Tsuno 14 (11 doskoků) - Paurová 20 (14 doskoků), Vydrová 13 (13 doskoků), Velichová 7, Kadlecová a Brožová po 4, Jedličková 3, Hrubá, Čechová, Hynková, Nétková, Přibylová a Staňková 0 

zdroj: cz.basketball