Skleněné hřiště štěstí nepřineslo

21.7.2023
Čtvrtfinále Mistrovství světa juniorek mezi Českem a Amerikou přineslo hned dvě velké zkušenosti. Tou první je skleněná palubovka, která by měla být budoucností basketbalových kurtů. Tou druhou je srážka se špičkovým basketbalem. Američanky jednoznačně přehrály české Lvice, na které tak zůstane jen boj o umístění.

V prvních minutách utkání to vypadalo celkem nadějně. Češky sice tahaly za kratší konec, ale furt nebyly daleko na dostřel – 9:14 z pohledu českých juniorek. Američanky však ještě nepředvedly svá kouzla. Zrychlením hry, lepší obranou a jednoduchou hrou pod koši v posledních pěti minutách první části jasně ukázaly, že ve světě nemají konkurenci. První čtvrtina tak skončila náskokem Američanek o 22 bodů. Rozjetý dream team juniorek zpoza „velké louže“ dál drtil Češky. Jejich síla se projevila hlavně na doskoku a v tvrdé, ale čisté obraně. Rychlá, precizní a nepříjemná obrana byl jedna z příčin, na kterou mladé české hráčky nedokázaly vůbec reagovat. Proto často volily těžké, krkolomné zakončení, ze kterého často pramenil jednoduchý rychlý protiútok Američanek. Není tedy divu, že poločasové skóre bylo 62:25 z pohledu USA.

Třetí čtvrtina byla nejvyrovnanější. Částečně za to mohl i fakt, že Američanky sundaly nohu z plynu, ale i to, že basketbalistky Viktora Pruši bojovaly. Do druhého poločasu vstoupily sérii několika košů.  V tu chvíli tápající USA zachránil time-out, po kterém se vrátily na skleněnou palubovku mnohem více soustředěné. I tak to byl velice slušný výkon Středoevropanek, které si mohly připsat alespoň jednu vyhranou čtvrtinu nad americkým výběrem. Proměněná střela v poslední vteřině čtvrtiny však byla proti. Poslední část patřila basketbalistkám z lavičky, Američanky i Češky šetřily své hráčky. To nic nezměnilo na faktu, že americký tým deklasoval český výběr 121:61. Česko si zítra zahraje utkání proti Japonsku o lepší umístění.

USA – Česko 121:61 (35:13, 62:25, 89:49)
Paurová 16, Čechová 12, Brožová, Kadlecová a Vydrová po 8, Velichová 4, Jedličková 3, Hynková 2, Hrubá, Nétková, Přibylová a Staňková 0