Výhra a postup z druhého místa

18.7.2023
České basketbalistky na Mistrovství světa do 19 let získaly další skalp. V posledním zápase skupiny si poradily s Čínou a do dalších bojů postupují z druhého místa ve skupině D. Zítra se v osmifinálové bitvě utkají s Itálií, zápas začíná v 11:45.

Oba soupeři věděli, o čem dnešní duel je – o lepším postavení do vyřazovací části. Taktická bitva byla v úvodních dvaceti minutách pro diváka nudná podívaná. Ani jednomu z družstev se nepovedlo odskočit ve vedení na nějaký zásadní rozdíl. Po poločase Češky začaly aktivněji bránit, z čeho pramenilo množství proměněných košů z protiútoku. To byla zbraň na čínskou zónovou obranu, která v prvním poločase zabírala více, než si český fanoušek přál. Díky tomu si basketbalistky Viktora Pruši ve 36. minutě vypracovaly dvouciferné vedení. Asiatky ještě zkusily zastavit rozjeté Lvice, ale na zvrat v utkání to nestačilo. Češky porazily Čínu o 18 bodů - 77:59. Druhá výhra na probíhajícím MS jim zaručila celkové druhé místo ve skupině.

Skvělý zápas odehrála Dominika Paurová. Za 33 minut na hřišti si připsala 20 bodů a 8 doskoků. Dařilo se také Emmě Čechové. K 15 bodům přidala i 11 doskoků a na Mistrovství světa si připsala double double. Další dvoucifernou střelkyní byla chomutovská Valentýna Kadlecová s 11 body.

Emma Čechová (hráčka českého týmu): „Čekali jsme na to, kdy se zlomí. Čína hraje v malé rotaci hráček, které hrají 30, 35 a někdy až 40 minut. Takže byly unavené a my jsme se snažily hrát pořád rychle, aby se to zlomilo, neměly energii a pak už jen tahaly nohama. Chvíli trvalo, než jsme si zvykly na tu zónu. Bylo to nahoru-dolů, chvíli to fungovalo, pak zase ne. Záleželo na tom, jak nám to padalo. Dobře jsme si na to pak zvykly, vycházely nám věci a věděly jsme, jak se na hřišti pohybovat podle jejich obrany. Asi mi chvíli trvalo, než jsem se rozehrála. Je to jiný tým, holky jsou super, ale musela jsem se do toho dostat. Doufám, že to pak bude pokračovat i v dalších zápasech a nebyla to jen výjimka.“

Čína - Česko 59:77 (18:20, 15:15, 17:19, 9:21)
Paurová 20 (8 d.), Čechová 15 (11 d.), Kadlecová 11, Jedličková a Velichová po 7, Hynková 6, Přibylová 5, Vydrová a Brožová po 2, Staňková, Hrubá a Nétková 0.