Na obrat nezbyly síly

16.7.2023
Zpátky do zápasu z pětadvacetibodové jámy se dokázaly vyhrabat české basketbalistky do devatenácti let na světovém šampionátu ve španělském Madridu. Lvice ale bohužel v koncovce nestačily na favorizované Kanaďanky a prohrály 61:66. I přes porážku jsou ale blízko druhému místu ve skupině, kterou dohrají v úterý proti Číňankám.

Jak si ve včerejším utkání proti Egyptu mohly Češky připadat jako ve snu v úvodní čtvrtině, protože jim všechno vycházelo, dnes to bylo úplně obráceně. První koš zápasu sice dala Dominika Paurová, to bylo ale poslední vedení českého týmu v utkání a od té doby minimálně do konce první čtvrtiny na palubovce dominovaly Kanaďanky. V čele s nezastavitelnou křídelnicí Cassandre Prosper a pivotkou Toby Fournier trápily český tým tvrdou obranou na jednom konci hřiště a drtivou úspěšností střelby na straně druhé. V závěru první čtvrtiny byl rozdíl mezi oběma celky až pětadvacetibodový a s českým týmem to vypadalo zle.

 

Lvice se ale odrazily od obrany, od druhé čtvrtiny zavřely svůj koš, a i když se jim nedařilo tolik stahovat rozdíl ve skóre, ukázaly kanadským hráčkám, že se s nimi mohou měřit tvrdostí, bojovností i herní kvalitou. První menší nápor přišel na konci první půle, kdy se český tým sedmi body v řadě dotáhl na patnáctibodovou ztrátu a do poločasu odcházely hráčky v bílém přeci jen s nadějí.

 

Že ani tak vysoký rozdíl není ztracený se ukázalo v druhé půli, do které nastoupil namotivovaný český tým a Kanaďanky najednou nestíhaly. Úplně jim odešla střelba z dlouhé vzdálenosti, pod košem narážely na bojovný český tým a fungovala jen obrana, přes kterou se Češky pořád prosazovaly jen velmi těžko. I tak to ale fungovalo a před poslední čtvrtinou už byl rozdíl pouze tříbodový. V poslední desetiminutovce se Češky hned dvakrát dostaly na rozdíl jediného bodu, v tu chvíli ale jako by jim něco malého chybělo. Možná trochu sil ztracených při dohánění zdánlivě nestažitelné ztráty, možná trochu štěstí v některých rozhodnutí sudích, které mohly jít na obě strany, možná lepší rozhodnutí v klíčovém momentu. 

 

V důležitých chvílích to na sebe vzala křídelnice Prosper, proměnila několik těžkých střel a nasbírala několik českých faulů včetně páté chyby pivotky Emmy Čechové. Na trestných hodech byla prakticky neomylná a zajistila Kanadě klidný závěr. 

zdroj: cz.basketball