Belgie ovládla Eurobasket

25.6.2023
Ve slovinské Lublani dneska skončil Eurobasket. Do bojů o bronz se probojovala Francie a Maďarsko. O zlato si to rozdala Belgie a Španělsko.

O bronz
Francie do zápasu vlétla jako hurakán a už po první čtvrtině si vypracovala náskok, který Maďarky nemohly dohnat. Pro hráčky s galským kohoutem na dresu to byla šestá medaile z evropského šampionátu v řadě. K pěti stříbrným nyní přidaly bronz, když porazily Maďarsko 82:68 (Kissová 21, Goreeová a Studerová po 15 - Touréová 20, Rupertová 13, Chartereauová a Lacanová po 10)

O zlato
Jak už titulek napovídá, šťastnější tým z finálového zápasu je Belgie. Španělky si nechaly utéct nejcennější kov až těsně před koncem, když se Belgičanky dostaly poprvé do vedení. Španělsko v závěru nenašlo odpověď a zápas tak skončil z jejich pohledu 58:64 (Meessemanová 24, Linskensová 18, Vanloová 13 - Casasová 14, Carreraová 12, Ginzová 10).

Belgie po dvou bronzových medailích konečně vybojovala zlato a to právě díky Emmě Messeman. Nejenže byla nejlepší střelkyní finále, ale také MVP celého turnaje a členkou All-star týmu. Dalšími členkami jsou její spoluhráčky Julie Allemand a Julie Vanloo, Španělka Alba Torrens a Francouzka Sandrine Gruda.