Opět smolná koncovka

24.6.2023
Koncovky zápasů na letošním Eurobasketu nejsou ve vyřazovací fázi nakloněny českým basketbalistkám. V osmifinálovém zápase jim sudí chvilku před koncem sebral out. V dnešním utkání proti Německu rozhodčí nechal čas 0,4 pro soupeřky. V tu chvíli Lvice vedly o 2 body. Šťastná střela s klaksonem znamenala prodloužení, ve kterém Němky zvítězily. Češkám tak unikla možnost hrát o páté místo a stejně tak se nezúčastní kvalifikace na Olympijské hry v Paříži.

Basketbalistky Romany Ptáčkové do zápasu pravou nohou nevstoupily. Dlouho se jim nedařilo prosadit, střílely pod tlakem dobré obrany soupeřek nebo v časové tísni. Dvě minuty před koncem na tabuli svítilo skóre 15:7. Češky po time outu dokázaly srovnat skóre, ale Němky trojkou chvilku před koncem znovu odskočily do vedení. Rozjeté soupeřky vlétly do druhé části dvěmi úspěšnými trojkami. To byl zážeh motoru na české straně. Hlavně to nakoplo Gabrielu Andělovou, díky které se dokonal obrat ve výsledku první půli. Češky v ní přebraly otěže zápasu a do další části pokračovaly se 4 bodovým vedením.

Po přestávce se Lvice dostaly až do sedmibodového trháku, za který mohly dvě hráčky ZVVZ USK Praha, bývalá odchovankyně Kateřina Zeithammerová a pak Veronika Šípová. Tento náskok dával Češkám dobrou výchozí pozici do poslední čtvrtiny. Němky zlepšily hru na obranné půlce a Lvicím dovolily jen 6 bodů za 5 minut čtvrté desetiminutovky. Za stavu 55:55 pět minut před koncem se si oba týmy zastřílely zpoza trojkového oblouku. Nejdříve Petra Holešínská, pak Emily Bessoir, no a na druhé straně opět Petra Holešínská. Vzápětí se Němky přiblížily z čáry trestných hodů na jediný bod – 60:61. Pak přišla dlouhá střelecká pauza, když se ani jeden tým dvě minuty neprosadil. Toto přerušila až Natálie Stoupalová a poslala svůj tým blíže k vítězství. Němky posléze nedaly 3 ze 4 trestných hodů a vše vypadalo dobře. Jenže poslední střela z německých rukou se vrátila od obroučky do hry a od hráček do outu. Po video kontrole rozhodčí dal vhazovat Němkám, které měly na zakončení pouhé 4 desetiny vteřiny. To bohužel stačilo na německou úspěšnou střelu a šlo se do prodloužení.

V tom české basketbalistky nedovolily soupeřkám skórovat a duo hráček – Kateřina Zeithammerová a Simona Sklenářová  - svými koši pomohly odskočit na 69:63. Jenže pak přišla smolná dvouminutovka. Nejdříve Němky snížily na 4 body, pak byla při úspěšné střele za tři body faulována Svenja Brunckhorst. Tato hráčka proměnila i svůj trestný hod a bylo opět vyrovnáno. V posledních 44 vteřinách prodloužení Češky neproměnily svoji šanci na skórování a v obraně faulovaly. Dva trestné hody 1 vteřinu před klaksonem soupeřky proměnily a stanovily tak finálový výsledek na 71:69.

Německo – Česko 71:69PP (18:15, 11:18, 13:16, 21:14, 8:6)
Zeithammerová a Stoupalová po 12, Holešínská 9, Březinová 8, Andělová 7, Šípová a Hamzová po 6, Sklenářová 4, Paurová a Vyoralová po 2, Čechová 1