Marné dotahování

22.6.2023
Češky neuspěly ve čtvrtfinálovém zápase proti Maďarkám. Ve třetí čtvrtině přišlo střelecké trápení, které znamenalo odskok soupeřek ve vedení až na 17 bodů. Lvice pak vynaložily spousty sil, aby vývoj utkání zvrátily. To se povedlo nájezdem Kateřiny Zeithammerové 10 vteřin před koncem. Pak bohužel přišlo sporné rozhodnutí rozhodčích, kteří darovali Maďarsku míč z outu a tím i vítězství 62:61.

Česko vstoupilo do zápasu aktivně a rychle šlo do vedení 6:0. Maďarky se osmělily až po čtyřech odehraných minutách a srovnaly stav. Úvodní desetiminutovka moc bodů nepřinesla. Naštěstí v ní Lvice byly úspěšnější a do další části šly se čtyřbodovým náskokem. Maďarky se poprvé v zápase dostaly do vedení až čtyři minuty před přestávkou. To byla pomyslná tečka za ofenzivní prací na české straně. Za to soupeřky přidaly další body a do šaten šly za stavu 29:22.

Češky si sáhlo na útočné dno ve třetí čtvrtině. Dlouho se nemohly prosadit a Maďarsko se dál prosazovalo jako na běžícím páse. Když už bylo manko 17 bodové, Lvice se probraly a začaly pomalu ztrátu umazávat. Do poslední desetiminutovky dokázaly srazit manko pod deset bodů. Maďarky sice dokázaly znovu odskočit na 13 bodů, ale pak přišla silná chvíle na české straně. Během dvou a půl minut se dostaly na dostřel jediného bodu. Soupeřky nápor odrazily a šly znovu do vedení o 4 body. Lvice však stále bojovaly a 55 vteřin před koncem prohrávaly znovu o bod. Po nájezdu Natálie Stoupalové 40 vteřin před koncem a Kateřiny Zeithammerové 10 sekund před sirénou šly Češky do jednobodového vedení. Pak přišla sporná situace, která dala Maďarkám možnost znovu skórovat. Ty toho využily 3 vteřiny před koncem a na to už basketbalistky Romany Ptáčkové nedokázaly zareagovat. Na turnaji tak končí ve čtvrtfinále. V případě sobotní výhry nad vítězem dalšího čtvrtfinálového utkání mezi Španělskem a Německem, si mohou zajistit účast v kvalifikaci o Olympijské hry v Paříži.

Maďarsko – Česko 62:61 (7:11, 22:11, 19:17, 14:22)
Stoupalová 20, Andělová 13, Čechová 6, Zeithammerová, Paurová a Vyoralová po 5, Březinová 3, Hamzová a Holešinská po 2, Šípová a Sklenářová po 0