Do osmifinále z druhého místa

18.6.2023
V Tel Avivu se utkala skupina Romany Ptáčkové proti domácímu Izraeli v posledním zápase skupiny. Soupeř byl papírové slabší a mělo se jednat jen o formalitu, ale pravda byla jinde. Češky sice vlétly do zápasu parádně, jenže domácí se nedali zadarmo.

Izrael měl ještě šanci postoupit do osmifinále. V dnešním utkání by musel zvítězit o 12 a více bodů. Jenže Lvice vstoupily do zápasu 11 body v řadě a dovolily soupeřkám skórovat až po pěti odehraných minutách. V dobře rozehrané partii se pokračovalo do konce první části – na tabuli svítilo skóre 19:11 z českého pohledu. Izraelky ve druhé desetiminutovce zvýšily obrátky a s diváky jako s šestým hráčem v zádech začaly pomalu snižovat manko. Za stavu 19:16 si vzala Romana Ptáčková time-out, po kterém přišly první body na české straně. Ani to nezastavilo nápor domácích, které do poslední sekundy první půle sahaly po vedení. To Češky ubránily o pouhé dva body a dá se říct, že zápas začínal na novo.

Hráčky vedené kapitánkou Renátou Březinovou si po poločase rychle vypracovaly šestibodové vedení. Bohužel, o dvě odehrané minuty později bylo srovnáno. O další dvě minuty se vedení přehouplo na stranu Izraele, když dvě šestky proměnily Yarden Garzon. Žolíkem Romany Ptáčkové byla Veronika Voráčková. Ta se do turnaje zapojila až dnes a byla to ona, kdo dneska držel český prapor. Stejně jako za tohoto stavu, když proměnila trojku a vrátila vedení na svoji stranu. Vzápětí přidala ještě dva body z nájezdu. To znamenalo čtyřbodový náskok před poslední čtvrtinou. V té Češky nastřílely 15 bodů, z toho 9 z čáry trestného hodu. Naštěstí se střelecky nedařilo ani soupeřkám a tak si české basketbalistky připsaly druhou výhru na turnaji a postoupily do osmifinále. V něm se zítra od 17 hodin utkají s Řeckem.

Česko – Izrael 61:52 (19:11 32:30 46:42)
Voráčková 16, Březinová 14, Hamzová 10, Stoupalová 6, Vyoralová a Andělová po 5, Holešínská 3, Šípová 2, Zeithammerová, Čechová, Sklenářová a Paurová 0