Čtyřicetibodový příděl od Belgie

16.6.2023
Česká reprezentace nastoupila k druhému duelu Eurobasketu proti Belgii. Bronzový tým posledního evropského šampionátu a jednoznačný favorit skupiny B potvrdil svoji roli a deklasoval český výběr o 43 bodů.

Těžko říct, jestli basketbalistky Romany Ptáčkové byly ještě ospalé, nebo jen Belgičanky hrály rychlý basketbal. V každém případě Lvice rychle prohrávaly 9:0. Jiskřičku naděje vykřesaly dvě úspěšné trojky na české straně. Stejně tak tomu pomohlo i mírné zpomalení belgické hry. V tu chvíli Středoevropanky ztrácely dva body. Jenže to byl jeden z mála světlých okamžiků na české straně. Belgičanky opět zrychlily a navýšily své vedení. Podobně tomu bylo i v druhé části. Lvice se dostaly zásluhou Terezy Vyoralové na rozdíl šesti bodů. Ale opět to byl tým ze západní Evropy, který převzal otěže zápasu a do poločasu navýšil své vedení na 13 bodů.

Češkám se druhá půle vůbec nevyvedla. V ofenzívě zaznamenaly jen 15 bodů a samy obdržely 45. Velké množství ztrát a málo doskoků se ve statistikách nevyjímá dobře. Ale nutno dodat, že velkou minutáž dostaly mladé hráčky, pro které to byla vysoká basketbalová škola. Češky po dnu volna narazí na Izrael. V případě výhry by mohly jít do pondělního osmifinálové duelu z druhého místa, které by jim zajistilo hratelnějšího soupeře.

Česko – Belgie 41:84 (11:20, 15:19, 7:25, 8:20)
Andělová 11, Stoupalová 7, Vyoralová 6, Holešínská a Zeithammerová po 5, Hamzová 4, Březinová 3, Paurová, Šípová, Čechová a Sklenářová po 0