První výhra na Eurobasketu 23

15.6.2023
Češky vstoupily do evropského turnaje výhrou nad Itálií. Po nepovedené třetí části se zdálo, že je zápas ztracený. Lvice ukázaly bojovnost a zlepšenou hrou na obou polovinách hřiště dokázaly Italky potrápit a dovést zápas do vítězného konce.

Vstup do zápasu měly oba týmy vyrovnaný. Dlouho trvalo, než se jedno družstvo vzdálilo ve vedení. Bohužel pro českého fanouška to byly Italky, které čtyři minuty před prvním klaksonem vedly sedmibodovým vedením. O dvě minuty později Lvice ztrátu vymazaly. Do konce první části oba týmy přidaly ještě jeden koš a druhá část tak začínala za stavu 17:17. Češkám se v průběhu druhé desetiminutovky podařilo jít do pětibodového vedení. Tentokrát to byly Italky, které ztrátu umazaly a v závěru prvního poločasu to byly právě ony, kdo byl šťastnější. Do šaten šly za stavu 33:32.

Vstup do třetí čtvrtiny Češkám nevyšel. Soupeřky třináctibodovou šňůrou šly do nejvyššího vedení v zápase. Lvice se nemohly prosadit déle než pět minut a vypadalo to na konec zápasu. Jenže bojovnost basketbalistek Romany Ptáčkové vystrčila růžky v pravý čas. Česko se 53 vteřin před třetí sirénou dotáhly na 3 body. Italky však ještě zabojovaly a dvěma koši v posledních vteřinách odskočily na 7 bodů. Poslední čtvrtina patřila tomu, čím se Lvice prezentovaly v přípravě – tvrdá a precizní obrana. Ta dovolila Italkám pouhých osm bodů za posledních deset minut. Češkám se ani přes skvělou obranu nedařilo otočit vývoj zápasu na svoji stranu. Vždycky, když se přiblížily na maličký rozdíl, soupeřky odskočily. Zlom zápasu přišel 103 vteřin před koncem. Z ruky Renáty Březinové vyšla tříbodová střela, která znamenala remízu. O 50 vteřin později trefila Petra Holešínská další trojku a Lvice šly po dlouhé době do vedení, tentokrát tříbodového. Italky ještě dotáhly ztrátu na pouhý bod, ale Eliška Hamzová svým nájezdem stanovila finální výsledek na 61:58 z pohledu Česka. Právě zmíněné trio českých basketbalistek zatížilo společně italský koš 40 body.

Itálie - Česko 58:61 (17:17 33:32 50:43)
Hamzová a Holešínská po 14, Březinová 12, Stoupalová 9, Andělová 5, Vyoralová 3, Šípová a Zeithammerová po 2, Čechová, Sklenářová a Paurová 0